Gdy na dworze upał, zupełnie nie mam ochoty na typowy obiad – cały dzień mogę żyć albo kanapkami (mniej zdrowo), albo koktajlami (bardziej zdrowo). Jednak po pewnym czasie i to się nudzi. Dlatego powstał makaron z cukinii – na zdrowy, lekki obiad.
Od razu powiem, że moje dziecko niestety nie zje takiego obiadu. Trudno – za jakieś dwadzieścia lat na pewno polubi warzywa 🙂
Do rzeczy – potrzebujesz świeżej, jędrnej, nie za dużej cukinii (duże mają pestki i gąbczasty miąższ). Do tego ulubione rozgniecione orzechy, sos i dodatki. Jeśli jesz mięso może to być np. szynka parmeńska lub pieczona pierś z kurczaka. U mnie – kulki mozzarelli.
Składniki:
2 średnie, młode, zielone cukinie
opakowanie kulek mozzarelli
garść ulubionych drobno posiekanych orzechów (u mnie włoskie + migdały)
1/2 grapefruita
4 daktyle
płatki chili do smaku
świeżo tłuczony pieprz
na dressing:
2 łyżki delikatnej musztardy
2 łyżeczki delikatnego płynnego miodu
100 ml oleju (rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron)
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki dressingu (ja robię to zwykłym blenderem do koktajli). Odstaw aby się „przegryzł”.
- Cukinię potnij temperówką do warzyw na „makaron”. Jeśli nie dysponujesz takim narzędziem możesz użyć noża i zrobić z cukinii cienkie „wstążki”.
- Grapefruita i daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj: makaron z cukinii, grapefruita, daktyle, odsączone kulki mozzarelli. Wszystko polej dressingiem, wymieszaj. Posyp płatkami chili (uwaga, nie za dużo, bardzo ostre) i utłuczonym pieprzem.
Możesz jeść z grzankami, ale wiadomo, bez grzanek zdrowiej 😛
Zobacz również:
Sezon grillowy – czy potrawy z grilla są zdrowe?
Brak komentarzy