Roślinne mleka w kartonach często zawierają sporo chemii. Czasem są dosładzane, barwione lub aromatyzowane. Zrób domowe mleko kokosowe z tego przepisu: będzie szybko, zdrowo i tanio.
Na takim mleku możesz zrobić gorącą czekoladę (pycha!), koktajl czy owsiankę. Zastąpi również krowie mleko w wypiekach i zupach.
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Składniki:
1 szkl. wiórków kokosowych
3 szkl. gorącej wody
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wiórki zalej gorącą wodą i odstaw na minimum godzinę (może być na noc).
- Po tym czasie zblenduj wszystko (najlepiej na gładko).
- Półpłynną masę przelej na sito wyłożone gazą. Dokładnie odciśnij.
- Mleko przelej do szklanego słoika i przechowuj w lodówce do 3 dni.
Gdy mleko będzie stało w chłodzie utworzy się na jego powierzchni gęsta śmietanka – możesz użyć jej np. do deserów.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Mela Niedziela.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do naszego działu DIETA.
Wypróbuj koniecznie:
Pudding jaglany z kokosem i limonką
Ciasteczka orkiszowe dla dzieci
Brak komentarzy