Dieta rozdzielna – może ją stosować w zasadzie każdy. Wystarczy znajomość kilku zasad „niełączenia”.
Czego nie łączymy? Przede wszystkim białek i węglowodanów!
Łączenie białek z węglowodanami utrudnia trawienie, bo jedne są trawione kwaśnymi sokami trawiennymi, a drugie zasadowymi, więc soki wzajemnie się neutralizują. Podstawową zasadą diety rozdzielnej jest podział produktów żywnościowych na 3 grupy: węglowodanową, białkową i neutralną.
Mówimy TAK łączeniu białek z produktami neutralnymi, podobnie jak łączeniu węglowodanów z neutralnymi. Słowem: mięso z ziemniakami albo kaszą odpada, ale z innymi duszonymi warzywami – jak najbardziej jest wskazane.
Przykłady pokarmów z przewagą węglowodanów:
* Płatki jaglane, żytnie, owsiane, gryczane, ryżowe
* Kasza jaglana, jęczmienna perłowa, gryczana niepalona, pęczak
* Ryż paraboliczny, brązowy, jaśminowy
* Wafle ryżowe (bez cukru i wzmacniaczy!)
* Chleb razowy na zakwasie
* Makaron razowy żytni, razowy gryczany, razowy orkiszowy, ryżowy (nie pęczniejący)
Przykłady pokarmów z przewagą białek:
*Mięso i drób (wołowina, cielęcina, indyk)
* Ryby (łosoś, dorsz, morszczuk, mintaj, halibut, tuńczyk)
* Jajka (np. kurze czy przepiórcze)
* Ser kozi
* Fasola, groch, groszek zielony, soczewica, cieciorka
Przykłady pokarmów neutralnych:
* Oleje i oliwy (wskazane: lniany, konopny, z pestek winogron, z dyni, rzepakowy, z ogórecznika, oliwa z oliwek)
* Większość owoców
* Warzywa z wyłączeniem ziemniaków i kukurydzy
MAJA WASILEWICZ
Zobacz również:
11 „zapominajek” na powrót do formy
Brak komentarzy