Cukrzyca ciążowa (GDM gestational diabetes mellitus) – występuje (jak sama nazwa wskazuje) tylko u kobiet w ciąży i rozwija się w II trymestrze. Jest też sygnałem ostrzegawczym dla przyszłej mamy, że istnieje u niej wyższe ryzyko rozwinięcia cukrzycy typu II.
Problem cukrzycy ciążowej dotyczy około 5% kobiet w ciąży. Czynnikami predysponującymi do wystąpienia GDM są:
- wiek (im kobieta jest starsza, tym wyższe ryzyko),
- występowanie cukrzycy typu II w rodzinie,
- nawaga lub otyłość jeszcze przed zajściem w ciążę,
- zespół policystycznych jajników w wywiadzie,
- wcześniejsze ciąże,
- urodzenie dziecka z makrosomią (masa urodzeniowa powyżej 4000g).
Cukrzyca ciążowa wymaga prowadzenia diety. Brzmi to bardzo poważnie, ale na pocieszenie powiem, że zasady te pokrywają się z zasadami racjonalnego żywienia. Natomiast pamiętajcie, że ta dieta nie służy odchudzaniu! Jeśli jesteś w ciąży, to nie możesz chodzić głodna. A poniżej parę prostych zasad:
1. Średnia kaloryczność diety powinna wynosić około 2000 kcal,
2. Musisz kontrolować poziom glukozy za pomocą glukometru,
3. Jedz 5-6 posiłków dziennie (regularnie w odstępach 2-3h, a nie np. 3 posiłki na raz, bo nie miałaś czasu zjeść),
4. Dieta powinna być urozmaicona,
5. Podstawą powinny być warzywa (najlepiej surowe) i zbożowe (grube kasze, ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarniste pieczywo),
6. Białko powinno pochodzić z chudego mięsa (drób, królik), ryb, nabiału (chude sery twarogowe, jogurty, kefiry i maślanki naturalne) i strączkowych,
7. Powinnaś jeść 2-3 porcje owoców dziennie (tu zwracam uwagę, że porcja owocu to np. jabłko, pomarańcza, 1/2 grejpfruta, szklanka truskawek),
8. Unikaj picia napojów słodzonych nawet tych ze słodzikami. Masz się odzwyczaić od słodkiego smaku. Stawiaj przede wszystkim na wodę!
9. Unikaj śmieciowego jedzenia, w Twoim jadłospisie nie ma miejsca na fast foody, chipsy, precelki, orzeszki czy pop corn,
10. Dbaj o odpowiedni dobór produktów: czytaj etykiety! Unikaj gotowych posiłków, zup czy sosów w proszku, dodanego tłuszczu czy cukru.
11. Wybieraj odpowiednie techniki kulinarne: gotowanie, pieczenie bez dodawania tłuszczu, duszenie. Zdecydowanie unikaj smażenia i dosalania!
12. Pamiętaj, że warto samodzielnie przygotowywać posiłki, bo tak naprawdę tylko wtedy wiesz, co masz na talerzu.
Dieta cukrzycowa na pierwszy rzut oka wydaje się trudna i czasochłonna, ale w rzeczywistości wymaga od Ciebie tylko konsekwencji i lepszej organizacji. Jeśli nie potrafisz się w tym odnaleźć, to warto zwrócić się o pomoc do lekarza prowadzącego i wykwalifikowanego dietetyka, ponieważ GDM da się niekiedy prowadzić tylko dietą i uniknąć insulinoterapii.
Brak komentarzy