Nie kuszą Was czasem frytki czy inny fast-food? Mnie tak! Raz na kilka miesięcy pozwalam sobie na małą porcję z „Maka” lub innej sieciówki. Zazwyczaj jednak szukam zdrowszej alternatywy i przygotowuję frytki z batatów, frytki pieczone czy frytki z fasolki szparagowej. Do tego domowy sos warzywny – jakie to jest dobre!
13 lipca obchodzimy Światowy Dzień Frytek! To dobra okazja żeby poświętować i zrobić sobie coś dobrego! 🙂 Spróbujcie moich przepisów na (w miarę) zdrowe frytki.
Zdrowe frytki z batatów – pieczone
Składniki:
2 bataty
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
mąka kukurydziana
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Bataty dokładnie myjemy i kroimy w paski, solimy, pieprzymy i obtaczamy w oliwie a następnie w mące kukurydzianej.
- Frytki układamy na blasze do pieczenia, posypujemy listkami rozmarynu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
- Podajemy z dipem czosnkowym lub sosem pomidorowym i sałatą.
Zdrowe frytki z fasolki szparagowej – pieczone
Składniki:
2 garści fasolki szparagowej
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki słoskiej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mieszamy płatki drożdżowe, wodę, olej, paprykę, kurkumę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Powinna powstać dość gęsta papka.
- Mieszamy fasolkę z marynatą tak by marynata dokładnie oblepiła fasolkę.
- Rozkładamy fasolkę na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Zdrowe frytki z selera – pieczone
Składniki:
1 duży seler
2 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
sól do smaku
Przygotowanie:
- Seler wyszorować i pokroić w paski.
- Wymieszać oliwę z ziołami, pieprzem i solą, obtoczyć frytki w marynacie.
- Rozłożyć frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Zobacz również:
Obiad na lato – makaron z cukinii
Zdrowe przepisy na grilla – alternatywa dla kiełbasy
Domowe lemoniady – przepisy najlepsze na upały
Brak komentarzy