Dwa znalezione w książkach przepisy na ciastka – bardzo szybkie i super smaczne!
KOKOSANKI (ilość – jak widać na zdjęciu po prawej)
2 białka jaj kurzych
100 g drobno mielonego cukru (najlepiej nierafinowanego)
150 g wiorków kokosowych
Białka ubijamy na sztywno. Dodać cukier (ja wcześniej go zmieliłam) i dalej ubijać, aż powstanie sztywny krem. Następnie wsypać do kremu wiórki i wymieszać. Dużą łyżką przekładać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku, w temperaturze 160 st.
Od razu polecam zrobić podwójną ilość…:)
Przepis z książki Julity Bator „Zmień chemię na jedzenie“.
CIASTKA CZEKOLADOWE
340 g mąki gryczanej (możecie spróbować też innej, ja zrobiłam z owsianej)
170 g innej mąki (użyłam orkiszowej)
200 g cukru trzcinowego
200 g masła pokrojonego w kostkę
2 jajka
2 łyżki cynamonu (wsypałam tylko 1 łyżkę)
250 g czekolady pokruszonej w kostkę (co kto lubi, użyłam gorzkiej;)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier mieszamy z masłem i dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Wsypujemy wymieszany w innej misce cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę. Wszystko miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciasteczka z kuleczek (łyżkę warto moczyć w wodzie). Piekarnik nagrzewamy do 190 stop. i pieczemy 10-15 minut.
Przepis z książki Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej „Pysznie bez glutenu“.
Smacznego!
Aneta Dobies
Brak komentarzy