Dwa znalezione w książkach przepisy na ciastka – bardzo szybkie i super smaczne!

 

KOKOSANKI (ilość – jak widać na zdjęciu po prawej)

 

2 białka jaj kurzych

100 g drobno mielonego cukru (najlepiej nierafinowanego)

150 g wiorków kokosowych

 

Białka ubijamy na sztywno. Dodać cukier (ja wcześniej go zmieliłam) i dalej ubijać, aż powstanie sztywny krem. Następnie wsypać do kremu wiórki i wymieszać. Dużą łyżką przekładać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w piekarniku, w temperaturze 160 st.

Od razu polecam zrobić podwójną ilość…:)

 

Przepis z książki Julity Bator „Zmień chemię na jedzenie“.

 

CIASTKA CZEKOLADOWE

 

340 g mąki gryczanej (możecie spróbować też innej, ja zrobiłam z owsianej)

170 g innej mąki (użyłam orkiszowej)

200 g cukru trzcinowego

200 g masła pokrojonego w kostkę

2 jajka

2 łyżki cynamonu (wsypałam tylko 1 łyżkę)

250 g czekolady pokruszonej w kostkę (co kto lubi, użyłam gorzkiej;)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Cukier mieszamy z masłem i dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Wsypujemy wymieszany w innej misce cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę. Wszystko miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciasteczka z kuleczek (łyżkę warto moczyć w wodzie). Piekarnik nagrzewamy do 190 stop. i pieczemy 10-15 minut.

 

Przepis z książki Grażyny Bober-Bruijn i Gosi Wieruszewskiej „Pysznie bez glutenu“.

 

Smacznego!

Aneta Dobies