Zimą gotuję dużo zup – pomysł na tę podsunęła mi przyjaciółka-wegetarianka. Smakuje nawet mojemu mięsożernemu dziecku.

GĘSTA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Soczewica jest bogata w kwas foliowy, ważny dla MiS W CIĄŻY, jest bardzo sycąca, dzięki czemu stanowi idealny posiłek dla wszystkich MiS na diecie i jest alternatywą białkową dla nielubiących bądź rezygnujących z mięsa.

Przepis na 8 porcji – dzięki temu mam dwa obiady dla dwóch dorosłych osób i jednej małej dziewczynki oraz mrożonkę na później. Swoje cudowne pakieciki wyciągam z lodówki, kiedy w domu panują choroby albo zwyczajnie brakuje czasu na pichcenie.

1,5 litra wywaru warzywnego
400 g czerwonej soczewicy
2 puszki pomidorów razem z sokiem
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
masło klarowane (może być zwykłe)
papryka chilli
jogurt bałkański
świeża bazylia
sól

Najpierw ugotuj wywar warzywny. W międzyczasie zeszklij na maśle posiekaną cebulę i czosnek. Soczewicę przepłucz zimną wodą i dodaj do cebuli, lekko obsmaż. Wlej wywar – może być ze wszystkimi warzywami, ja wolę przecedzony. Dodaj pomidory razem z sokiem. Całość gotuj aż soczewica zmięknie – około 20 minut. Dodaj sól do smaku. Podawaj z łyżką jogurtu bałkańskiego, posiekaną papryką chilli i świeżą bazylią.
Smacznego!

Magda Szyszka-Bratkowska