Tym razem polecamy, bo lato to doskonały czas na świeże warzywa i owoce, ale jeśli znudzą wam się w takiej wersji, możecie je dowolnie i na różne sposoby przerabiać – na przykład na PIKANTNE OGÓRKI MAŁOSOLNE. Idealne rozwiązanie dla MiS W CIĄŻY, które tak jak ja potrzebują jeść wyłącznie ostre rzeczy 🙂

Składniki:
* 1 kg małych ogórków
* 1 litr wody
* 2 łyżki soli morskiej lub stołowej
* 1 cały czosnek
* papryka chilli
* korzeń chrzanu
* liść chrzanu
* kwiat kopru

Przygotowanie:
Zagotować wodę z ostrą papryką, wsypać sól i wystudzić. Umyte ogórki ułożyć w dużym słoju przekładając ząbkami obranego czosnku i kawałkami obranego chrzanu. Całość zalać ostudzoną wodą, przykryć złożonym liściem chrzanu i kwiatem kopru. Przykryć na kilka godzin niezbyt szczelnie. Potem słoik można zamknąć – dzięki temu ogórki szybciej się zrobią. Gotowe do konsumpcji po 2 dniach.
Jeśli chcecie, by ogórki pozostały małosolne i nie kisiły się mocniej, wstawcie słoik do lodówki.

Smacznego 🙂

Magda