Jesień w tym roku nie rozpieszcza temperaturami, więc warto się rozgrzewać na wszystkie znane sposoby.
Dynia to warzywo, które wysiane w ogrodzie rozpełza się po nim jak chwast, ale jest wdzięczna do przerabiania na ciasta, placki, kluski, marynaty, sosy i zupy, więc od przybytku głowa nie zaboli 😉
Można ją z powodzeniem mrozić. W dodatku w 100 g jest tylko 28 kcal i cała masa beta-karotenu, sporo potasu, wapnia i witamin z grupy B.

Składniki:
* pół dużej dyni
* 2 średnie cebule
* 4 ząbki czosnku
* duży kawałek świeżego imbiru
* pół limonki
* łyżeczka kurkumy
* szczypta szafranu
* świeża kolendra
* świeże chilli
* pół puszki mleka kokosowego (dla tych, którzy nie lubią zbyt ostrych potraw)
* sól
* oliwa

Przygotowanie:
Obierz cebulę, czosnek, imbir i dynię. Pokrój wszystko w kostkę. Podsmaż cebulę z czosnkiem i imbirem na odrobinie oliwy. Dodaj pokrojoną dynię i też lekko obsmaż. Zalej litrem wody, dodaj kurkumę, szafran, sól (do smaku) i sok z połowy limonki. Gotuj pod przykryciem około pół godziny. Ugotowaną zupę zmiksuj, posyp świeżą kolendrą i chilli. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku możesz dodać mleko kokosowe, które ją złagodzi.
Smacznego!
Magda