Zamiast tradycyjnego mielonego – wypróbuj wege – burgery z kaszy jęczmiennej i jarmużu. Do tego ulubione warzywa, domowy majonez i zdrowy weekendowy fast-slow-food dla całej rodziny gotowy!

Czy Twoje dzieci domagają się wizyty w popularnej “restauracji” spod znaku wielkiego “M”? 🙂 Skąd ja to znam! 🙂 Zamiast tego, spróbuj namówić rodzinę na wspólne gotowanie w ten weekend – zróbcie razem zdrowy fast-food: bez mięsa, bez niepotrzebnego tłuszczu czy soli. Z mnóstwem pysznych dodatków.

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Jest źródłem naturalnego błonnika, działa lekko moczopędnie, a więc  ułatwia oczyszczanie organizmu, wzmacnia układ nerwowy, a także – co ważne dla młodych mam – poprawia laktację! Ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.

Składniki:

kasza jęczmienna – 200 g (ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, ostudź)

1 mała marchewka – zetrzyj na tarce

1 cebula – pokrój drobno

garść drobno posiekanych listków jarmużu

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, tymianek

olej

Przygotowanie:

  1. Podsmaż cebulkę na oleju, dodaj marchewkę i jarmuż. Wymieszaj, smaż jeszcze ok 2 minuty.
  2. Wymieszaj kaszę, warzywa, jajko oraz bułkę tartą. Dodaj pieprzu soli i tymianku do smaku.
  3. Z chłodnej masy formuj kotlety – niewielkie i płaskie (nie będą się lepić do rąk jak lekko zwilżysz je wodą).
  4. Smaż burgery na rozgrzanym oleju. Podawaj z domowym majonezem (klik), pomidorem, korniszonami i siekaną cebulką.

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do naszego działu DIETA.

Wypróbuj również:

Domowy majonez bez jajek – prosty przepis

Domowy budyń – prosty przepis

Domowy jogurt prosty przepis