Zamiast tradycyjnego mielonego – wypróbuj wege – burgery z kaszy jęczmiennej i jarmużu. Do tego ulubione warzywa, domowy majonez i zdrowy weekendowy fast-slow-food dla całej rodziny gotowy!
Czy Twoje dzieci domagają się wizyty w popularnej „restauracji” spod znaku wielkiego „M”? 🙂 Skąd ja to znam! 🙂 Zamiast tego, spróbuj namówić rodzinę na wspólne gotowanie w ten weekend – zróbcie razem zdrowy fast-food: bez mięsa, bez niepotrzebnego tłuszczu czy soli. Z mnóstwem pysznych dodatków.
Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
Jest źródłem naturalnego błonnika, działa lekko moczopędnie, a więc ułatwia oczyszczanie organizmu, wzmacnia układ nerwowy, a także – co ważne dla młodych mam – poprawia laktację! Ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.
Składniki:
kasza jęczmienna – 200 g (ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, ostudź)
1 mała marchewka – zetrzyj na tarce
1 cebula – pokrój drobno
garść drobno posiekanych listków jarmużu
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, tymianek
olej
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulkę na oleju, dodaj marchewkę i jarmuż. Wymieszaj, smaż jeszcze ok 2 minuty.
- Wymieszaj kaszę, warzywa, jajko oraz bułkę tartą. Dodaj pieprzu soli i tymianku do smaku.
- Z chłodnej masy formuj kotlety – niewielkie i płaskie (nie będą się lepić do rąk jak lekko zwilżysz je wodą).
- Smaż burgery na rozgrzanym oleju. Podawaj z domowym majonezem (klik), pomidorem, korniszonami i siekaną cebulką.
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do naszego działu DIETA.
Wypróbuj również:
Domowy majonez bez jajek – prosty przepis
Brak komentarzy