Coś na szybko, smacznie i zdrowo, czyli idealnie dla mamy w weekend!

TABBOULEH – to prosty przepis na zdrową przekąskę, która w Polsce kojarzy się z kuskusem, ale na Bliskim Wschodzie jest sałatką głównie z naci pietruszki i mięty.

Składniki na porcję dla 2-3 osób (dla 4, jeśli jako dodatek do mięsa lub ryby):
* 2 pęczki naci pietruszki
* 1 pęczek świeżej mięty
* 4 małe pomidory (lub dwa duże)
* 2 małe ogórki (lub jeden duży)
* 1 mała czerwona cebula
* wyciśnięty sok z jednej cytryny (lub limonki)
* 2 łyżki kuskusu lub bulguru
* 2 łyżki oliwy
* sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Posiekaj nać pietruszki i miętę, pokrój w drobną kostkę pomidory, ogórki i cebulę. Wymieszaj wszystko w jednej misce. Sok z cytryny najlepiej wyciśnij nad otwartą dłonią, tak by pestki zatrzymały się na palcach. Dodaj kuskus, oliwę, sól i pieprz i znów wszystko wymieszaj razem. Teraz odstaw miskę przykrytą talerzem na godzinę, aż kuskus zmięknie w sokach z warzyw i owoców. Jeśli nie masz czasu, kuskus możesz przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu – wystarczy na chwilę zalać go odrobiną wrzącej wody.

Lepsza od kuskusu, który jest makaronem (o czym może nie wszyscy wiedzą), jest kasza bulgur – ją trzeba zaparzyć wrzątkiem, bo nie zmięknie w soku.

Smacznego!

Magda Szyszka-Bratkowska