Kolejna propozycja Kasi Gurbackiej przygotowana specjalnie dla MiS na zdrowy i pożywny pierwszy posiłek.
Przepis jest nieco bardziej pracochłonny, ale “nieziemski” smak naleśników wynagrodzi stanie przy patelni 🙂
Naleśniki ziołowe z sosem z avocado i świeżymi warzywami (naleśniki są bezglutenowe).

Składniki na 10 naleśników:
* 3/4 szklanki mąki gryczanej
* 3/4 szklanki mąki ryżowej
* 1/2 szklanki posiekanych ziół (ja dodałam moje ulubione: natkę pietruszki, koperek, bazylię i oregano)
* 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
* 3 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 2 szklanki wody
Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na tradycyjne naleśniki.

Składniki na sos z avocado:
* 1 dojrzałe avocado
* 2 ząbki czosnku (jeśli karmisz piersią, można pominąć czosnek)
* 6 łyżek jogurtu naturalnego
* szczypta soli
* 1 łyżka soku z cyrtyny
* 2 łyżki posiekanego koperku
* 1 łyżka oleju z avocado
* szczypta czarnuszki

Składniki na nadzienie:
* 1 pomidor
* kilka plasterków ogórka
* (można dodać swoje ulubione warzywa)

Wykonanie naleśników:
Do miseczki wsypać mąkę gryczaną i mąkę ryżową. Dodać posiekane zioła, cebulę, kmin i olej. Dodać wodę i dokładnie wymieszać. Ja mieszałam łyżką kilka minut, aż składniki ładnie się połączyły i nie było grudek. Patelnię delikatnie posmarować nierafinowanym olejem rzepakowym i rozgrzać. Wlać porcję ciasta na patelnię i smażyć kilka minut z każdej strony. Wykonanie sosu: Avocado obrać ze skórki i wyjąć pestkę. Czosnek posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, dodać olej z avocado i czarnuszkę. Naleśnik posmarować dwiema łyżkami sosu i ułożyć na nim ulubione warzywa i zwinąć.

Smacznego:)

Więcej informacji na stronie: http://gurbacka.pl/