Sezon na cukinię trwa, nie należę do szczęśliwców posiadających własną uprawę, ale jestem wdzięczna sprzedawcom bazarowym, że wreszcie zauważyli te małe i niewyrośnięte, które można z powodzeniem chrupać razem ze skórą na surowo. Są przepyszne. Nadają się też do przerabiania na zupy, sosy, zapiekanki, potrawy jednogarnkowe czy placki.

PLACKI Z CUKINII ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

Składniki na 4 osoby:
* 8 małych cukinii
* 4 łyżki mąki żytniej lub pszennej z pełnego przemiału (jeśli wolicie może być orkiszowa)
* 1 jajko
* szczypta soli
* 5 łyżek oleju rzepakowego (jeśli wolicie może być oliwa z oliwek)
* gęsty jogurt naturalny
* świeża mięta

Przygotowanie:
Cukinie zetrzeć na tarce – na dużych oczkach będzie szybciej i dzięki temu placki będą bardziej chrupiące. Dodać mąkę, jajko, sól i łyżkę oleju. Ciasto wystarczy zamieszać łyżką, powinno być na tyle gęste, żeby się nakładało, a nie nalewało na patelnię. Równe porcje ciasta nałożyć na bardzo mocno rozgrzany olej, lekko rozgnieść i smażyć po około minucie – dwóch z każdej strony. Wersję dla odchudzających się można uzyskać piekąc placki w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Usmażone i rumiane przełożyć na talerz. Jeśli wyścielicie go co najmniej trzema warstwami ręcznika papierowego, pozbędziecie się nadmiaru wchłoniętego tłuszczu. Placki będą dzięki temu bardziej chrupiące i jak zapewniają dietetycy o ok. 80 kcal chudsze 😉 Przybrać jogurtem, posiekaną miętą i zajadać.

Jeśli wasze dzieci robią w tył zwrot na widok surowych warzyw lub uwielbiają się nimi bawić, ale niekoniecznie jeść, tak jak moja córka, to przepisy na placki i kluski warzywne mogą was uratować;-)

Smacznego;-)

Magda