Dwa przepisy: koktajl i sałatka z truskawkami!

Truskawki w zasadzie najlepsze są solo – mają tylko 28 kcal w 100g owoców i jeśli uda wam się kupić słodkie, to same robią za doskonały deser. Wcinajcie na zdrowie 🙂 a jeśli wam się znudzą, to możecie skorzystać z naszych pomysłów.

Koktajl truskawkowo-imbirowy (wersja na 2 śniadanie). Porcja dla dwóch osób:

* 2 szklanki truskawek
* szklanka jogurtu naturalnego
* 3 wyłuskane ziarna kardamonu
* obrany świeży imbir wielkości połowy waszego kciuka
* 3 ziarna czerwonego pieprzu (może być czarny, koktajl wyjdzie pikantniejszy)
* ewentualnie łyżka miodu, jeśli wyjdzie zbyt kwaśny
Wersja podwieczorkowa, mniej sycąca, będzie bez jogurtu. Można wtedy dodać odrobinę wody, żeby koktajl nie był zbyt gęsty.

Roszponka z truskawkami:

Porcja dla dwóch głodnych osób (jeśli jako dodatek do ryby lub mięsa, to dla 3-4)
* 10-15 truskawek
* 100 g roszponki (lub innej sałaty)
* 50 g sera z niebieską pleśnią (jeśli ktoś nie lubi, może być ser typu greckiego, sałatka będzie wtedy też mniej kaloryczna, dla tych którzy pilnują każdego deko swojej wagi)
* garstka prażonych pestek słonecznika (mogą być orzechy, migdały, co kto lubi)
* odrobina soku z cytryny lub limonki
* trzy łyżki oleju rzepakowego, oliwy lub oleju z pestek dyni
* szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Jeśli jesteście w ciąży, sprawdźcie na etykiecie czy wybrany ser pleśniowy jest zrobiony z pasteryzowanego mleka, by uniknąć ewentualnego narażenia się na zakażenie listeriozą.

Smacznego!
Magda