Wielkanocne potrawy często są tłuste, słodkie i ciężkostrawne: wędliny, jajka z majonezem, zawiesisty barszcz biały i oczywiście słodkości! Jeśli chciałabyś w tym roku przygotować coś lżejszego, zajrzyj do naszego zestawienia świątecznych przepisów.
Wszystkie są proste i szybkie – tak byś mogła je przygotować na ostatnią chwilę. Do zrobienia nawet jeśli nie jesteś mistrzynią kuchni 🙂
Jajka faszerowane awokado (bez majonezu)
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
1 dojrzałe awokado
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
kilka gałązek ulubionej zieleniny: szczypiorku, natki pietruszki lub kolendry
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka.
- Awokado obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
- W miseczce wymieszaj: pokruszone żółtka, pokrojone awokado, posiekaną zieleninę i jogurt naturalny. Masę dopraw solą i pieprzem.
- Małą łyżeczką nałóż farsz w zagłębienia jajek, udekoruj zieleniną, posyp grubo mielonym pieprzem.
Jajka faszerowane pastą z makreli i rzeżuchy
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1/2 wędzonej niewielkiej makreli
2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
garść posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka.
- W miseczce połącz: żółtka, rozdrobnioną makrelę (sprawdź czy wyjęłaś wszystkie ości), jogurt i rzeżuchę. Dopraw solą i pieprzem.
- Farsz nałóż w zagłębienia jajek. Udekoruj rzeżuchą i ew. kawałkami ryby.
Różowe marynowane jajka
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 szklanka koncentratu buraczkowego (barszcz czerwony w butelce; czytaj skład!)
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki octu jabłkowego
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
do dekoracji: czarnuszka, kiełki, zielenina
Przygotowanie:
- W dużym szklanym słoiku wymieszaj: koncentrat z buraków, gorącą wodę, ocet jabłkowy. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
- Do mieszaniny włóż obrane jajka. Zakręć słoik, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Czym dłużej jajka moczą się w marynacie tym bardziej stają się różowe 🙂
- Gotowe jajka pokrój na części, udekoruj zieleniną, posyp czarnuszką.
Prosty mazurek porzeczkowy na żytnim spodzie
Składniki:
na spód: 200 g mąki żytniej, 140 g masła, 1 jajko
na nadzienie: 3 łyżki dżemu porzeczkowego (galaretki lub konfitur), 1 tabliczka białej czekolady, płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Masło posiekaj w kostkę, dodaj do mąki, wlej jajko, zagnieć ciasto. Uformuj kulkę z ciasta, owiń folią i włóż do lodówki na min. pół godziny.
- Zimnym ciastem wylep formę do mazurka (taka jak do tarty), nakłuj widelcem i upiecz (20 minut/180 stopni).
- Na ostudzonym spodzie rozsmaruj dżem porzeczkowy.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę i polej mazurek.
- Wierzch mazurka posyp patkami migdałowymi lub udekoruj dowolnymi bakaliami. Zostaw w chłodnym miejscu aby czekolada stężała.
Prosty mazurek chałwowo-kokosowy
Składniki:
spód przygotowany z przepisu powyżej
3 łyżki kwaśnego dżemu np. mirabelkowego, cytrynowego, porzeczkowego, agrestowego
50 g chałwy waniliowej
3 łyżki gęstego mleka kokosowego (z puszki)
1 łyżka oleju kokosowego
do posypania: ulubione bakalie
Przygotowanie:
- Na ostudzonym spodzie rozsmaruj dżem, odstaw.
- W kąpieli wodnej rozpuść chałwę, olej kokosowy i mleko kokosowe.
- Na spód posmarowany dżemem wylej masę chałwowo-kokosową, posyp bakaliami. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Prosty mazurek orzechowo-czekoladowy
Składniki:
spód z przepisu powyżej
3 łyżki masła orzechowego
tabliczka gorzkiej czekolady
orzechy ziemne niesolone lub migdały do posypania
Przygotowanie:
- Na ostudzonym spodzie rozsmaruj masło orzechowe.
- W kąpieli wodnej roztop czekoladę i polej nią mazurek. Całość posyp orzechami lub migdałami. Odstaw do stężenia.
Mamy nadzieję, że przepisy przypadły Wam do gustu 🙂 Jeśli tak, udostępniajcie je dalej! 🙂
Przepisy przygotowała autorka bloga Mela Niedziela
Zajrzyj do naszego działu DIETA – znajdziesz tam proste przepisy na zdrowe dania dla całej rodziny!
Brak komentarzy