Wielkanocne potrawy często są tłuste, słodkie i ciężkostrawne: wędliny, jajka z majonezem, zawiesisty barszcz biały i oczywiście słodkości! Jeśli chciałabyś w tym roku przygotować coś lżejszego, zajrzyj do naszego zestawienia świątecznych przepisów.

Wszystkie są proste i szybkie – tak byś mogła je przygotować na ostatnią chwilę. Do zrobienia nawet jeśli nie jesteś mistrzynią kuchni 🙂

Jajka faszerowane awokado (bez majonezu)

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

1 dojrzałe awokado

kilka kropel soku z cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)

kilka gałązek ulubionej zieleniny: szczypiorku, natki pietruszki lub kolendry

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka.
  2. Awokado obierz, pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny.
  3. W miseczce wymieszaj: pokruszone żółtka, pokrojone awokado, posiekaną zieleninę i jogurt naturalny. Masę dopraw solą i pieprzem.
  4. Małą łyżeczką nałóż farsz w zagłębienia jajek, udekoruj zieleniną, posyp grubo mielonym pieprzem.
Jajka faszerowane pastą z makreli i rzeżuchy

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1/2 wędzonej niewielkiej makreli

2 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)

garść posiekanej rzeżuchy

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. W miseczce połącz: żółtka, rozdrobnioną makrelę (sprawdź czy wyjęłaś wszystkie ości), jogurt i rzeżuchę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Farsz nałóż w zagłębienia jajek. Udekoruj rzeżuchą i ew. kawałkami ryby.
Różowe marynowane jajka

Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

1 szklanka koncentratu buraczkowego (barszcz czerwony w butelce; czytaj skład!)

1 szklanka gorącej wody

2 łyżki octu jabłkowego

listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego

do dekoracji: czarnuszka, kiełki, zielenina

Przygotowanie:

  1. W dużym szklanym słoiku wymieszaj: koncentrat z buraków, gorącą wodę, ocet jabłkowy. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Do mieszaniny włóż obrane jajka. Zakręć słoik, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Czym dłużej jajka moczą się w marynacie tym bardziej stają się różowe 🙂
  3. Gotowe jajka pokrój na części, udekoruj zieleniną, posyp czarnuszką.
Prosty mazurek porzeczkowy na żytnim spodzie

Składniki:

na spód: 200 g mąki żytniej, 140 g masła, 1 jajko

na nadzienie: 3 łyżki dżemu porzeczkowego (galaretki lub konfitur), 1 tabliczka białej czekolady, płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Masło posiekaj w kostkę, dodaj do mąki, wlej jajko, zagnieć ciasto. Uformuj kulkę z ciasta, owiń folią i włóż do lodówki na min. pół godziny.
  2. Zimnym ciastem wylep formę do mazurka (taka jak do tarty), nakłuj widelcem i upiecz (20 minut/180 stopni).
  3. Na ostudzonym spodzie rozsmaruj dżem porzeczkowy.
  4. W kąpieli wodnej roztop czekoladę i polej mazurek.
  5. Wierzch mazurka posyp patkami migdałowymi lub udekoruj dowolnymi bakaliami. Zostaw w chłodnym miejscu aby czekolada stężała.
Prosty mazurek chałwowo-kokosowy

Składniki:

spód przygotowany z przepisu powyżej

3 łyżki kwaśnego dżemu np. mirabelkowego, cytrynowego, porzeczkowego, agrestowego

50 g chałwy waniliowej

3 łyżki gęstego mleka kokosowego (z puszki)

1 łyżka oleju kokosowego

do posypania: ulubione bakalie

Przygotowanie:

  1. Na ostudzonym spodzie rozsmaruj dżem, odstaw.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść chałwę, olej kokosowy i mleko kokosowe.
  3. Na spód posmarowany dżemem wylej masę chałwowo-kokosową, posyp bakaliami.  Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.
Prosty mazurek orzechowo-czekoladowy

Składniki:

spód z przepisu powyżej

3 łyżki masła orzechowego

tabliczka gorzkiej czekolady

orzechy ziemne niesolone lub migdały do posypania

Przygotowanie:

  1. Na ostudzonym spodzie rozsmaruj masło orzechowe.
  2. W kąpieli wodnej roztop czekoladę i polej nią mazurek. Całość posyp orzechami lub migdałami. Odstaw do stężenia.

Mamy nadzieję, że przepisy przypadły Wam do gustu 🙂 Jeśli tak, udostępniajcie je dalej! 🙂

Przepisy przygotowała autorka bloga Mela Niedziela

Zajrzyj do naszego działu DIETA – znajdziesz tam proste przepisy na zdrowe dania dla całej rodziny!