Ciasto czekoladowe na mące kokosowej to kolejna propozycja zdrowego (w miarę!:)) deseru dla całej rodziny. Przemycicie w nim np. niechętnie zjadane przez dzieci siemię lniane.

Składniki (mała tortownica 18cm):
50g mąki kokosowej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zalanego kilkoma łyżkami ciepłej wody)
20-30g ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka domowego cukru waniliowego
70g cukru trzcinowego (jeśli wolisz bardziej słodkie, dodaj 100g)
1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
3 jajka
1 łyżka oleju kokosowego (lub masła)
ew. wiśnie świeże lub z kompotu

Przygotowanie:
1. Mąkę kokosową wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Do miski włóż masło, kakao, cukier, cukier waniliowy i pół tabliczki gorzkiej czekolady – wszystko rozpuść w kąpieli wodnej lub jeśli wolisz, w mikrofali (choć ja staram się ograniczać jej użycie w kuchni)
3. Gdy masa przestygnie dodawaj do niej po jednym jajku i ubijaj mikserem. Na koniec dodaj namoczone w wodzie siemię lniane i zmiksuj do połączenia składników.
4. Do masy czekoladowej dodawaj partiami mąkę i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
5. Tortownicę/keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, włóż ciasto. Na wierzch powciskaj wiśnie.
6. Piecz w 180 stopniach przez ok, 45 minut.
7. Ostudzone ciasto możesz posypać kakao i/lub polać polewą: do miseczki włóż 1 łyżkę oleju kokosowego i pozostałą połówkę czekolady, rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ciasto.

Ciasto czekoladowe na mące kokosowej smakuje lepiej na drugi dzień. Służy mu towarzystwo konfitury wiśniowej i czarnej herbaty 🙂

Przepis pochodzi z bloga Mela Niedziela. O jedzeniu

W naszym dziale DIETA znajdziesz więcej przepisów na zdrowe wypieki dla całej rodziny.

Spróbuj również:

Muffinki bananowe z siemieniem lnianym

Kokosowy pudding jaglany

Ciasteczka orkiszowe dla dzieci

ciasto_czeko-kokos7