Fabryczne wyroby piekarnicze czyli po prostu wszystkie kupne ciastka, ciasteczka, wafelki, rogaliki, słodkie bułki to jedne z najbardziej niezdrowych produktów żywnościowych. Dlaczego?

Zrobione są zazwyczaj, z marnej jakości mąki pszennej, zawierają bardzo dużo cukru i niezdrowych, chemicznych tłuszczów, w tym tłuszczów utwardzonych.

Chcesz dać dziecku wartościową przekąskę do szkoły? Rogalik Seven Days nie będzie dobrym pomysłem. Przeczytaj jego skład, zobacz jak długi ma termin przydatności, jaką ma konsystencję (gumowo-gąbczasta to chyba najlepsze określenie). To nie jest jedzenie.

Unikasz cukru? Super! Ale jestem pewna, że Twoje dziecko i tak wyda drobne pieniądze na słodycze. Jeśli nie w sklepiku szkolnym to w pobliskim kiosku. Ja wychodzę z założenia, ze lepiej zjeść dobre, domowe ciastko niż kategorycznie zabraniać spożywania cukru.

Co to znaczy “dobre, domowe ciastko”?
Ano – z dobrej mąki, najlepiej ekologicznej, np. orkiszowej, z dodatkiem cukru trzcinowego, który zawiera trochę korzystnych dla zdrowia składników, z prawdziwym masłem, a nie mixem tłuszczu palmowego-kokosowego-mlecznego (utwardzonego w sposób sztuczny), z dodatkiem wiejskich jajek (lub kupnych “zerówek”). Takie ciastko chętnie zjem! 🙂

A jak je zrobić?
Prosta sprawa! Możecie upiec je któregoś dnia razem z dziećmi – niech same je ulepią i ozdobią 🙂

Składniki (na ok. 30 sporych ciastek):
2 pełne szklanki mąki orkiszowej (jasnej)
1/2 szkl. cukru trzcionowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka domowego cukru waniliowego (jak zrobić)
1 jajko
130 g masła
lentilki/czekoladowe draże/kawałki czekolady (ok, pół szkl.)

Przygotowanie:
1. Cukier i cukier waniliowy utrzyj z masłem za pomocą miksera, dodaj jajko, zmiksuj ponownie.
2. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie połącz  z masą maślaną. Wymieszaj lub miksuj do uzyskania konsystencji gęstego, jednolitego ciasta. Ja zagniotłam ciasto rękoma.
3. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je dłonią/łyżką/widelcem.
4. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach.
5. W każde ciastko wciśnij kilka czekoladowych draży.
6. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu.
Po wyłączeniu piekarnika odczekaj chwilę, aż ciastka “stwardnieją”, przełóż je na kratkę i ostudź. Można przechowywać dłuższy czas w szczelnie zamkniętym suchym słoju/pojemniku.

Jeśli unikacie kolorowych barwników  do żywności, zamiast czekoladowych draży użyjcie rodzynek, orzechów lub gorzkiej.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Mela Niedziela.

ciastka_lentilki3