Dostałam skrzynkę jabłek – prosto z sadu, zero oprysków, zero spalin, zero sztucznych nawozów – samo zdrowie. Niestety owoce z takiej uprawy szybko się psują – gniją, pleśnieją, wysychają (nie są przecież woskowane ani chłodzone). Należy je szybko zjeść. Ale ile można jeść jabłka!
Nie przepadam za tradycyjną szarlotką dlatego szukałam czegoś innego, czegoś mniej słodkiego, czegoś, co można podać również małym dzieciom. Wyszedł mi chlebek jabłkowy z twarogiem: trochę ciasto, trochę pieczywo. Dobrze smakuje z masłem, konfiturą, ale i z serem. Można zjeść z nim szybką kanapkę, poczęstować niezapowiedzianych gości, czy podać dzieciom na podwieczorek. Moja półtoraroczna córka domaga się go tak intensywnie, że upiekłam 3 bochenki w ciągu jednego tygodnia 🙂
Wypiek uniwersalny, z prostych, łatwo dostępnych składników:

Składniki na Chlebek Jabłkowy z Twarogiem:
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mielonego siemienia lnianego (zalanego kilkoma łyżkami ciepłej wody)
1 jajko
1/3 szkl. brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki startych jabłek (ze skórką, na grubych oczkach)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka twarogu
100 g miękkiego masła

Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ucierać do połączenia składników.
2. Do masy maślanej dodać twaróg oraz siemię lniane. Utrzeć/zmiksować. Dodać starte jabłko, wymieszać.
3. Mąkę przesiać z proszkiem, przesypać do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, dlatego polecam zrobić to ręką.
4. Prostokątną foremkę (jak do chleba lub keksówkę) wysmarować tłuszczem (olej/masło) i przełożyć do niej ciasto.
5. Zmoczyć dłoń w wodzie i wygładzić powierzchnię ciasta (Ciasto nie lepi się do mokrej dłoni. Można ten trik stosować również w przypadku formowania różnego rodzaju pulpetów i kotletów wege/mięsnych: moczymy dłonie i formujemy odpowiednie kształty z przygotowanej masy).
6. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Jeśli nie mamy piekarnika z termoobiegiem wydłużamy nieco czas pieczenia np. do 55 minut. Ciasto jest gotowe gdy patyczek w nie wbity pozostaje suchy.

Uwagi:
Brązowy cukier można zastąpić białym. Ciasto będzie wtedy nieco “bledsze”.
Jeśli nie mamy siemienia lnianego, można zamiast jednego jajka dodać dwa. Jeśli natomiast nie chcemy dodawać jajek wcale, możemy je zastąpić dodatkową porcją namoczonego siemienia lnianego. Czyli możliwości są takie: 1 jajko+2 łyżki namoczonego siemienia lnianego lub 2 jajka lub 4 łyżki namoczonego siemienia lnianego. Mam nadzieję, że wyjaśniłam to zrozumiale 🙂

Jeśli macie ochotę na inne jabłkowe przepisy (wszak to sezon!) zapraszam na bloga😉

chlebek bananowo-twarogowy1