Tradycyjnie zapiekanka pasterska zawiera mięso, marchew, przecier pomidorowy i puree ziemniaczane. Żeby przemycić w diecie mojej córki więcej warzyw, ale również podkręcić i urozmaicić smak, dodaję jeszcze seler naciowy, cebulę, czosnek, pietruszkę i zamieniam przecier na pomidory.

Zapiekanka pasterska jest doskonałym źródłem białka, żelaza, antyoksydantów – przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E, selenu, flawonoidów), które mogą mieć działanie przeciwzapalnie. Jest również dobrym źródłem wodorozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Będzie świetnym posiłkiem dla MiS w ciąży – także tych, które mają, np. niedokrwistość, ponieważ baranina/wołowina jest dobrym źródłem żelaza, a witamina C pochodząca z warzyw będzie ułatwiać jego wchłanianie. Mamy karmiące piersią powinny uważać na początku karmienia, ponieważ cebula, czosnek, seler naciowy mogą działać wzdymająco i potencjalnie u wrażliwego malucha powodować kolki.

Składniki na 6 porcji:
pól kg mielonej baraniny (może być jagnięcina albo wołowina)
dwie średnie czerwone cebule
pomidory w puszce
4 duże marchewki
6 łodyg selera naciowego
cztery ząbki czosnku
6 średnich ziemniaków
2 duże pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki mleka
szczypta suszonej lawendy
szczypta suszonego tyminaku
nać pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Obrane pokrojone drobno ziemniaki i pietruszkę wrzucić na wrzątek, ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić drobno marchew, selera, cebulę i wycisnąć czosnek. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć delikatnie cebulę z czosnkiem, dodać mięso, warzywa i pomidory w puszce. Poddusić przez około 20 minut, lekko odparować nadmiar płynu, dodać zioła. Odlać wodę z ugotowanych ziemniaków i pietruszki, nie odparowywać. Zgnieść je tłuczkiem lub przecisnąć przez prasę do puree. Dodać 2 łyżki masła i 1/2 szklanki mleka, energicznie wymieszać aż masa zrobi się puszysta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia lekko natłuszczonego oliwą włożyć zawartość patelni, na wierzchu położyć puree ziemniaczano-pietruszkowe, wyrównać powierzchnię łyżką, nie uklepywać. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez 20-30 minut aż wierzch się zrumieni. Podawać posypane świeżą nacią pietruszki.

Smacznego!

Magda