Mówimy o tym jak aktywność fizyczna wpływa na to abyśmy mogli spłodzić zdrowe i… zrelaksowane dziecko. Anna Krasucka – założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’ przygotowała dla Was poradnik o świadomych przygotowaniach przyszłych rodziców do ciąży.

Jak zacząć przygotowanie do ciąży? Zacznij od zmian żywieniowych oraz od wprowadzenia regularnej aktywności fizycznej.

Jeśli pracujesz w pozycji siedzącej, przez większość dnia Twoje ciało znajduje się w pozycji zamrożenia. Pracują tylko twoje dłonie i umysł. Postaraj się codziennie poćwiczyć choć 10-15 minut rano – możesz wykonać kilka ćwiczeń lub niech droga do pracy będzie “ćwiczeniem” – warto przejść się kawałek na piechotę, najlepiej przez park, w którym będziesz mogła dotlenić organizm.

Przejście przez zieloną część miasta jest zbawienne dla naszego organizmu.  Staraj się jak najczęściej wychodzić na świeże powietrze.  Możesz wychodzić np. podczas przerwy na lunch, kiedy to po spożyciu posiłku wyjdziesz na chwilę na spacer, wyizolujesz się na chwilę od biurowej rzeczywistości.

Dwa – trzy razy w tygodniu poświęć na aktywność fizyczną nieco więcej czasu – pół godziny, do godziny. To nie muszą być bardzo intensywne ćwiczenia. Dobrym rozwiązaniem jest nordic-walking – spacer z kijkami – do zrobienia wszędzie, przez każdego.

Może to być również taniec czy joga; coś co sprawi Ci przyjemność i radość.

Zadbaj o siebie zanim zajdziesz w ciążę. Poczuj się dobrze osadzona w swoim ciele, zdrowa. Wtedy będziesz miała pewność, że w momencie poczęcia dziecka i podczas ciąży przekazujesz mu wszystko co najlepsze, że wzmacniasz jego energię jeszcze przed urodzeniem.

Spodobał Ci się nasz Poradnik Partnerski: przygotowanie do ciąży? Obejrzyj również poprzednie części:

Część pierwsza – wprowadzenie

Część druga – odżywianie

Kolejne części w przygotowaniu! 🙂 Zaglądajcie na nasz kanał YT – tam znajdziecie niepublikowane jeszcze materiały oraz mnóstwo porad i inspiracji dla aktywnych mam 🙂

Anna Krasucka – D=doradca żywieniowy, dietetyk leczniczy TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’, w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty gotowania, wyjazdy pro zdrowotne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia.