W konsultacji z dietetyczką Katarzyną Gurbacką przygotowaliśmy wszystkim mamom kilka istotnych informacji na ich temat.
Jaka jest wartość truskawki? Zawierają dużo witaminy C, a także wiele mikroelementów, m.in. żelazo, wapń, fosfor i magnez. Działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Zawarty w nich kwas elagowy chroni przed nowotworami. Ze względu na właściwości zasadotwórcze i moczopędne są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Podobnie jak chrzan, czosnek czy cebula działają bakteriobójczo.
Truskawki niestety mogą uczulać – nie należy ich jednak od razu unikać tylko z tego względu. Właśnie żeby uchronić się w przyszłości przed alergią, należy produkty powszechnie uznawane za alergizujące spożywać. Dieta eliminacyjna, a także zbyt higieniczny tryb życia spowodowały znaczny wzrost alergii – do takich wniosków przed kilkoma laty doszli naukowcy z Kanady.
Jeśli zaobserwujecie zmiany skórne u swoich maluchów, tych karmionych piersią, i tych, które jedzą już truskawki, odstawcie owoce i obserwujcie czy zmiany ustąpią. Może się okazać, że to nie one są źródłem problemu.
Szukasz ciekawych przepisów z truskawkami? Zajrzyj tutaj:
Karmelowy deser z galaretką truskawkową (bez żelatyny)
Koktajl truskawkowo-miętowy z kaszą jaglaną
Więcej informacji na stronie: http://gurbacka.pl/
foto: Magda Szyszka-Bratkowska
Brak komentarzy