Kuchnia pięciu przemian – brzmi tajemniczo? To nic trudnego, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad. Dziś serwujemy śniadanie wg pięciu przemian! Przepis przygotowała nasza ekspertka w tej dziedzinie – Anna Krasucka – doradca żywieniowy.

Owsianka owocowo – migdałowa

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 1 gruszka pokrojona w kostkę
  • ¾ szklanki płatków owsianych zwykłych
  • kilka miękkich suszonych śliwek
  • kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki migdałów
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego i sezamu
  • plasterek świeżego imbiru
  • cynamon
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wypłucz w garnku płatki owsiane, zalej zimną wodą i zagotuj.
  2. Dodaj śliwki, morele, gruszki, migdały, samodzielnie zmielone siemię lniane i sezam, a po chwili świeży imbir i cynamon. Na końcu szczyptę soli.
  3. Gotuj, a gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 min.
  4. Gotowe danie można polać olejem lnianym lub sezamowym na zimno tłoczonym.

To moje ulubione śniadanie wg kuchni pięciu przemian na chłodne zimowe dni. Czasem już na talerzu dodaję jagody ze słoika (bez cukru). Wtedy zapalam świeczki na stole, aby ciepłym światłem rozświetlić ponury poranek i sprawić, by atmosfera stała się radosna i przytulna 🙂

Anna Krasucka

Więcej o kuchni pięciu przemian dowiesz się ze strony http://www.piecsmakow.com.pl/ prowadzonej przez Annę Krasucką.

Zobacz koniecznie:

Czy kawa pomaga w odchudzaniu?

Błonnik przy odchudzaniu – pomaga czy szkodzi?

Co blokuje spadek wagi na diecie?