Gdy na dworze upał, zupełnie nie mam ochoty na typowy obiad – cały dzień mogę żyć albo kanapkami (mniej zdrowo), albo koktajlami (bardziej zdrowo). Jednak po pewnym czasie i to się nudzi. Dlatego powstał makaron z cukinii – na zdrowy, lekki obiad.

Od razu powiem, że moje dziecko niestety nie zje takiego obiadu. Trudno – za jakieś dwadzieścia lat na pewno polubi warzywa 🙂

Do rzeczy – potrzebujesz świeżej, jędrnej, nie za dużej cukinii (duże mają pestki i gąbczasty miąższ). Do tego ulubione rozgniecione orzechy, sos i dodatki. Jeśli jesz mięso może to być np. szynka parmeńska lub pieczona pierś z kurczaka. U mnie – kulki mozzarelli.

Składniki:

2 średnie, młode, zielone cukinie

opakowanie kulek mozzarelli

garść ulubionych drobno posiekanych orzechów (u mnie włoskie + migdały)

1/2 grapefruita

4 daktyle

płatki chili do smaku

świeżo tłuczony pieprz

na dressing:

2 łyżki delikatnej musztardy

2 łyżeczki delikatnego płynnego miodu

100 ml oleju (rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron)

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
  1. Zmiksuj wszystkie składniki dressingu (ja robię to zwykłym blenderem do koktajli). Odstaw aby się „przegryzł”.
  2. Cukinię potnij temperówką do warzyw na „makaron”. Jeśli nie dysponujesz takim narzędziem możesz użyć noża i zrobić z cukinii cienkie „wstążki”.
  3. Grapefruita i daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Wymieszaj: makaron z cukinii, grapefruita, daktyle, odsączone kulki mozzarelli. Wszystko polej dressingiem, wymieszaj. Posyp płatkami chili (uwaga, nie za dużo, bardzo ostre) i utłuczonym pieprzem.

Możesz jeść z grzankami, ale wiadomo, bez grzanek zdrowiej 😛

Zobacz również:

Sezon grillowy – czy potrawy z grilla są zdrowe?

Zdrowe przepisy na grilla – alternatywa dla kiełbasy

Domowe lemoniady – przepisy najlepsze na upały