Zakwas z buraków oraz kiszone buraki dobrze jest spożywać nie tylko od święta. Są jednym z lepszych domowych probiotyków, wspierają układ krwionośny i oczyszczają jelita.
Zakwas z buraków można przechowywać w lodówce nawet do kilku miesięcy, pijąc codziennie 1 szklankę – szczególnie wzmacnia krew i cały organizm, reguluje perystaltykę jelit (pomocny przy zaparciach), odnawia florę bakteryjną jelit (cudowny probiotyk), ułatwia usuwanie chorobotwórczych toksyn z organizmu (oczyszcza i odkwasza). Kwas polepsza przyswajalność składników odżywczych, odmładza, a ja się nim delektuję.
Można też użyć do zup np. barszczu czerwonego (bez gotowania), ale u mnie nie doczekuje, bo wcześniej go wypijamy.
Po odlaniu kwasu buraczanego pozostają ukiszone buraki i inne warzywa, które można wykorzystać np. wycisnąć z nich sok (kiszony sok) lub przyrządzić sałatkę.
PRZEPIS NA ZAKWAS BURACZANY I KISZONE BURAKI
Składniki:
1 kg buraków
2 l przegotowanej wody
1 łyżeczka soli szarej / morskiej
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Buraki obierz i pokrój w grubą kostkę lub plastry, wrzuć do garnka kamiennego lub do dużego słoja i zalej wodą. Dodaj całe ząbki czosnku, sól i ew. zawiniętą w gazę skórkę od chleba (przyspiesza fermentację, jednak bez niej ona też zachodzi, choć trochę wolniej). Według uznania można dodać też inne zioła do smaku typu liść laurowy, cząber, majeranek itd.
- Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do fermentacji. Mieszaj 1 x dziennie drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjmij skórkę od chleba, aby nie gniła. Po 5-7 dni barszcz jest gotowy.
- Czasem do kiszenia dodaję marchew, pietruszkę i inne zioła, wtedy mój kiszony napój ma inny smaczek, też polecam 🙂
- Kwas buraczany zlewam do butelek i przechowuję w lodówce pijąc codziennie 1 szklankę – jest bardzo wzmacniający, a ja się nim delektuję.
Można też użyć do zup np. barszczu czerwonego (bez gotowania), ale u mnie nie doczekuje, bo wcześniej go wypijamy.
Burak to świetne warzywo! Obejrzyj nasz materiał MATKA Z ŻELAZA, w którym nasza ekspertka od dietetyki podaje przepis na koktajl naturalnie uzupełniający braki żelaza.
Przepis pochodzi ze strony http://www.piecsmakow.com.pl/, a jego autorką jest Anna Krasucka – założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia „Pięć Smaków.
Zobacz również:
Budowanie odporności metodami naturalnymi
Łyk wina w ciąży – tak czy nie?
Brak komentarzy