Jesień to najlepsza pora roku na domowe przetwory: mamy teraz najlepsze i najtańsze jabłka, gruszki czy śliwki. Wykorzystajmy ten czas na przygotowanie się do zimy, kiedy to sklepy zaleją importowane, niezbyt smaczne i na pewno niezbyt zdrowe owoce i warzywa.

Ze śliwek zróbmy domową…nutellę, która smakuje o niebo lepiej niż kupny słodki i nafaszerowany niezdrowym tłuszczem krem. Przepis znajdziecie tutaj. Gruszki świetnie nadają się na mus – gotujemy, zamykamy w słoikach, pasteryzujemy i wyciągamy z szafki w listopadzie 🙂

A co z jabłek? Jabłka są super, bo możemy je wykorzystać na wiele sposobów – dżemy, musy, jabłka prażone, marynowane. My dzisiaj proponujemy Wam zrobienie domowego octu jabłkowego! Po co kupować ten gotowy (nie zawsze dobrej jakości) skoro zrobienie domowego jest tak proste!

Przepis na ocet jabłkowy jest autorstwa Anny Krasuckiej – doradcy żywieniowego, założycielki Akademii Odżywiania dla Zdrowia ‘Pięć Smaków’.

Składniki:

  • jabłka lub skórki z ekologicznych jabłek
  • letnia przegotowana woda
  • ew. cukier brązowy + miód

Sposób przygotowania”

1. Do dużego słoja włóż przekrojone jabłka lub skórki z jabłek, aby wypełniły ok. ¾ słoja.

2. Przygotuj roztwór wody z cukrem + ew. miodem, aby był lekko słodki (przybliżone proporcje – 5 szklanek wody na 2 łyżki cukru (miodu). Wlej do słoja tyle roztworu, aby przykrył jabłka / skórki, ale nie wypełnił słoja po brzegi (zawartość będzie fermentować i się podnosić, więc mogłaby wypłynąć ze słoja). Słój przykryj bawełnianą ściereczką.

3. Odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce na 4-6 tygodni. Zawartość słoja przemieszaj codziennie drewnianą łyżką.

4. Po 4-6 tygodniach ocet odcedź i zlej do butelek np. po piwie, które mają zamykane butelki. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ocet jabłkowy domowej roboty świetnie się przechowuje. Ocet jest delikatny i aromatyczny, a stosuję go do wszelkich potraw na ciepło i na zimno np. sałatek, zup. Pyszny, bo swojski 🙂 W eleganckiej butelce (po piwie też bardzo oryginalnie) może być zaskakującym prezentem 🙂 Zachęcam.

Szukasz ciekawych pomysłów na proste, sezonowe dania dla całej rodziny? Może spróbujesz ratatuja z cukinią i pomidorami?

Życzę Smacznego i na Zdrowie!

Anna Krasucka

apples-1681978_640