Roślinne mleka w kartonach często zawierają sporo chemii. Czasem są dosładzane, barwione lub aromatyzowane. Zrób domowe mleko kokosowe z tego przepisu: będzie szybko, zdrowo i tanio.

Na takim mleku możesz zrobić gorącą czekoladę (pycha!), koktajl czy owsiankę. Zastąpi również krowie mleko w wypiekach i zupach.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Składniki:

1 szkl. wiórków kokosowych

3 szkl. gorącej wody

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wiórki zalej gorącą wodą i odstaw na minimum godzinę (może być na noc).
  2. Po tym czasie zblenduj wszystko (najlepiej na gładko).
  3. Półpłynną masę przelej na sito wyłożone gazą. Dokładnie odciśnij.
  4. Mleko przelej do szklanego słoika i przechowuj w lodówce do 3 dni.

Gdy mleko będzie stało w chłodzie utworzy się na jego powierzchni gęsta śmietanka – możesz użyć jej np. do deserów.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Mela Niedziela

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do naszego działu DIETA.

Wypróbuj koniecznie:

Pudding jaglany z kokosem i limonką

Domowa granola

Ciasteczka orkiszowe dla dzieci