Sezon dyniowy zobowiązuje – trzeba zrobić zupę! Nasza propozycja na ten tydzień to zupa dyniowo – marchewkowa. Najlepiej taka, którą możemy nakarmić całą rodzinę.

Zupę z dzisiejszego przepisu można robić na dwa sposoby 1) sposób dla osób mających mało czasu oraz 2) sposób dla osób mających bardzo mało czasu :)). Pierwszy sposób jest nieco bardziej pracochłonny, ale zupa wyjdzie lepsza – o głębszym smaku i ładniejszym kolorze. Wiadomo jednak, że niekiedy liczy się przede wszystkim czas przygotowania.
Do przyrządzenia tej zupy użyłam również mojego ostatniego kuchennego odkrycia: sumak to przyprawa o ładnym ciemnofioletowym kolorze i kwaśnym smaku – z powodzeniem zastąpi sok z cytryny czy ocet winny.
Składniki:
1 mała dynia (ok. 1 kg)
2 marchewki
kawałek selera (np. 1/2 niewielkiego korzenia)
oliwa z oliwek
1 łyżeczka masła
ulubione przyprawy: u mnie mieszanka ziół do dań wegetariańskich
1 łyżka ostrego sosu chili (lub innego np. z piri piri)
czerwony pieprz, grubo mielony
sól
liść laurowy, ziele angielskie – kilka ziarenek
sumak – ok. 1 łyżka (lub sok z cytryny do smaku)
jogurt/śmietana do podania

Przygotowanie:
1. Miąższ dyni i marchewkę kroimy na spore kawałki mniej więcej równej wielkości.
2. Jeśli robimy zupę szybszym sposobem, to rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, wrzucamy dynię, marchewkę i selera, a następnie obsmażamy z każdej strony.
Jeśli wybieramy sposób nieco bardziej rozciągnięty w czasie, to układamy warzywa na blasze, skrapiamy oliwą, lekko solimy, posypujemy pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut.
3. Przygotowane warzywa zalewamy wodą, dodajemy masło, liść, ziele angielskie, wybrane zioła i gotujemy aż marchewka i seler będą miękkie (dynia rozpadnie się wcześniej).
4. Gdy warzywa będą miękkie, wyławiamy liść i ziele. Miksujemy całość na gładki krem.

Jeśli chcemy podać zupę małym dzieciom, na tym etapie odlewamy odpowiednią ilość. Resztę zupy doprawiamy: dodajemy sól, sos chili, pieprz (jeśli potrzeba) oraz sumak – podgrzewamy chwilę, mieszamy i podajemy (z dodatkiem jogurtu/ śmietany i ulubionego pieczywa/kaszy).

Z racji tego, że dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, na blogu Mela Niedziela znajdziecie sporo różnych moich przepisów na jej wykorzystanie;)

zupa dyniowo-marchewkowa1