Jesień to taki czas, który nie do końca lubię. Niby jest jeszcze ciepło, pięknie i kolorowo, ale to już nie to samo co lato. Jest jednak coś, co mnie nieco do jesieni przekonuje – asortyment bazarowych stoisk z warzywami: bakłażany, cukinie, różnego rodzaju papryki, kabaczki, patisony, pomidory, a do tego owoce. Dwa poprzednie przepisy były na słodko, z wykorzystaniem właśnie owoców sezonowych (ciasto ze śliwkami i karmelizowane morele). Dziś proponuję aromatyczną, szybką i prostą do zrobienia potrawę warzywną. Ratatouille to rodzaj warzywnego gulaszu. Ten w moim wykonaniu jest lekki (użyłam tylko niewielkiej ilości oliwy) oraz pikantny dzięki dodatkowi sosu z papryczek piri piri. Jest też na tyle uniwersalny, że mogą go zjeść również dzieci (już od ok. 1 roku życia). Wystarczy, że odłożycie część warzyw przed dodaniem ostrych przypraw.
Ratatouille z cukinii i pomidorów to potrawa jest mało kaloryczna, a jeśli użyjecie kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu, stanie się na prawdę zdrową propozycją na jesienny szybki obiad. Przygotowanie zajmuje ok. pół godziny.

Składniki:
dwie średnie żółte cukinie
3 duże pomidory
1/2 cebuli
1 łyżka sosu z papryczek piri-piri (lub innego ostrego sosu)
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2-3 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki do posypania
zioła prowansalskie lub świeże zioła (posiekana bazylia, oregano) ok. 1 łyżka
sól
ryż lub kasza jaglana

Przygotowanie:
1. Wstawiamy ryż lub kaszę jaglaną i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy, podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię (razem ze skórką) i smażymy, aż cukinia zmięknie.
3. Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Dzięki temu skórka zejdzie bardzo łatwo.
4. Dodajemy pokrojone pomidory do cukinii i dusimy aż się rozpadną i zamienią w sos.
Jeśli chcemy podać potrawę małym dzieciom to na tym etapie odkładamy odpowiednią porcję (można zmiksować warzywa i polać kaszę powstałym musem, lub wymieszać z kaszą, lub też zmiksować razem z kaszą).
5. Wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy sos z papryczek piri piri oraz zioła i sól do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy aby smaki się połączyły.
6. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną. Posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Ostatnio bardzo polubiłam cukinię, szczególnie żółtą, bo pięknie wygląda na talerzu i ma delikatny smak, dzięki czemu można ją doprawić praktycznie w dowolny sposób. A że mamy sezon, warto korzystać, bo jest teraz najsmaczniejsza i najtańsza.
Inne potrawy z cukinią znajdziecie na moim blogu! Zapraszam i smacznego!

ratatuj z cikinii1