W poprzednim przepisie wykorzystałam śliwki (ciasto ze śliwkami i siemieniem lnianym). Przyszła więc pora na kolejne owoce sezonowe: do wyboru były gruszki i morele. Zdecydowałam się na morele, bo są bardziej zwarte i nie rozpadają się przy obróbce cieplnej. No i ten kolor – lato na talerzu!

Karmelizowane morele z jogurtem to prosty i zdrowy przepis na efektownie wyglądający deser. Można go zjeść z samym jogurtem lub w towarzystwie pieczywa, na podwieczorek lub kolację. Myślę, że posmakuje za równo dużym jak i małym łakomczuchom 🙂

Użyłam moreli krajowych – małych, niepozornych, niezbyt słodkich. Wydaje mi się jednak, że lepiej zjeść coś, co urosło blisko i zostało zebrane kilka dni przed zjedzeniem, niż kupować owoce, które dojrzewały w chłodniach na drugim końcu świata, opryskane środkami przeciw pleśni i grzybom.

Składniki:
kilka moreli – przeciętych na pół, bez pestek
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier waniliowy
gęsty jogurt naturalny (np. typu greckiego)
liski mięty do dekoracji

Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuścić masło i miód, dodać wanilię, wymieszać do połączenia składników.
2. Do sosu maślano – miodowego dodać morele, delikatnie wymieszać i smażyć kilka minut aż owoce lekko zmiękną i pokryją się z każdej strony sosem.
3. Do miseczki włożyć porcję schłodzonego jogurtu, na wierzchu ułożyć ciepłe morele, polać sosem i udekorować listkami mięty.

Więcej przepisów na moim blogu. Smacznego!

morele z jogurtem1