Brownie z czerwonej fasoli to zdrowsza alternatywa dla klasycznego brownie, które zawiera nie tylko białą mąkę, ale również sporo cukru i tłuszczu.

Dlaczego akurat czerwona fasola? 
Czerwona fasola ma “czekoladowy” kolor, nie ma ostrego, dominującego smaku (smakuje tak jak przyprawy, którymi ją doprawimy), no i jest bardzo zdrowa. To doskonałe źródło cennego białka w diecie wegan i wegetarian. Jest również bogata w witaminy z grupy B, co oznacza, że działa np. antydepresyjnie, poprawia pamięć i koncentrację.
Zawiera wapń, fosfor, selen oraz cynk. Przyszłe mamy mogą spokojnie spożywać czerwoną fasolę, bo bogata jest także w kwas foliowy i żelazo, czyli w to czego większości ciężarnych brakuje. Pamiętajcie, że dzięki odpowiedniej diecie, można uniknąć sztucznej suplementacji w ciąży! 🙂 Co ciekawe, czerwona fasola jest również wskazana dla kobiet w czasie menopauzy (izoflawony!).
Wygląda na to, że wbrew obiegowej opinii, fasola to świetny produkt spożywczy dla kobiet w każdym wieku 🙂
Uwaga: ciasto z tego przepisu jest mało słodkie. Jeśli zdecydujecie się na słodszy wypiek możecie podwoić ilość syropu z agawy (innego słodzika) lub gotowe ciasto polać dodatkowo polewą z ciemnej czekolady.
Składniki (na średnią tortownicę):
2 puszki czerwonej fasoli (odsączonej, opłukanej)
dwa średnie lub jeden duży, bardzo dojrzały banan (pokrojony w plastry)
1 jajko
1 łyżka mielonego siemienia lnianego (można zastąpić dodatkowym jajkiem)
3 łyżki kakao
2 łyżki ksyliotlu
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu z agawy/innego słodzika
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść wydrylowanych, osuszonych papierowym ręcznikiem wiśni/czereśni
Przygotowanie:
1. Siemię lniane zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody, mieszamy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie blendujemy. Masa ma być gładka, bez grudek, bez niezmielonych fasolowych skórek. Blendowanie ręcznym blenderem zajmie kilka minut. Jeśli macie jakieś super-turbo narzędzie, to czas się odpowiednio skróci.
4. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Ciasto może być nieco wilgotne, ale nie może być w środku płynne! Sprawdzicie to za pomocą drewnianego patyczka wbitego w środek ciasta – jeśli patyczek jest tylko trochę wilgotny to ok, jeśli jest cały oblepiony półpłynnym ciastem, należy je jeszcze podpiec.
5. Ciasto studzimy i podajemy ze świeżymi owocami. Można polać polewą czekoladową.
Jeśli wolisz klasyczne domowe brownie, zajrzyj tutaj.
Lubisz zdrowe desery? Zapraszamy na kilka prostych przepisów dla całej rodziny:
brownie z fasoli6