Szacuje się, że ok 1% populacji cierpi na celiakię (chorobę trzewną) czyli najcięższą postać nietolerancji glutenu (jedyną formą leczenia jest dieta absolutnie bezglutenowa stosowana do końca życia!).

Poza celiakią istnieją jeszcze dwa typy schorzeń związanych z nietolerancją glutenu: alergia na gluten i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG).Wrzucając wszystko do jednego worka okazuje się, że nawet do 10% populacji może mieć problem z glutenemAlergia na gluten to nic innego jak każda inna alergia pokarmowa (np na białko mleka czy jaja kurzego) i może ustąpić (szczególnie gdy występuję w wieku dziecięcym) lub pojawić się wraz z wiekiem (możemy nabawić się alergii w wieku dorosłym, ponadto u dorosłych obserwuje się postać alergii na gluten związaną z równoczesnym wysiłkiem fizycznym).

W zależności od czasu pojawienia się objawów reakcję alergiczną na gluten dzielimy na:

* natychmiastową: występuje tuż po lub do godziny po spożyciu alergenu (mechanizm Ig E zależny), objawy są dosyć gwałtowne, mogą to być wymioty, biegunka, wstrząs anafilaktyczny, pokrzywka skórna, wodnisty katar, skórcze oskrzeli, atopowe zapalenie skóry
* późną: występuje kilka godzin lub nawet 1-2 dni po spożyciu alergenu (mechanizm Ig E niezależny), zazwyczaj objawy mają łagodniejszy przebieg i najczęściej jest to biegunka lub zaostrzenie atopowego zapalenia skóry.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG) to “najświeższe” zaburzenie tolerancji glutenu kiedyś wrzucane do tego samego worka co celiakia. Rozpoznanie NNG można postawić na podstawie sepcjalnego testu (w Polsce są już dostępne, kosztują ok 2000 zł) lub po wykluczeniu celiakii (negatywny wynik przeciwciał i praktycznie prawidłowy obraz biopsji) i alergii na pszenicę (brak podwyższonego poziomu IgE).

Zasadniczą różnicą między celiakią a pozostałymi zaburzeniami (alergią i NNG) jest to, że w przypadku celiakii ABSOLUTNIE i NA ZAWSZE trzeba wykluczyć gluten a w przypadku pozostałych zaburzeń różnie to bywa…

Czasami nieduże dawki glutenu są całkiem dobrze tolerowane i u alergików (raczej tych dorosłych) i u osób z NNG. Zdarza się też, że dzieciaki wyrastają z alergii na gluten a i osoby z NNG po stosowaniu diety bezglutenowej powoli znowu mogą zaczynać wprowadzać gluten.
Podsumowując niezależnie jaki ostatecznie wyjdzie Ci typ nietolerancji glutenu (celiakia, alergia, NNG) przystępując do diagnostyki NIE MOŻESZ BYĆ NA DIECIE BEZGLUTENOWEJ (możliwość zafałszowania wyników) a rozpoznanie zaburzeń tolerancji glutenu MUSISZ ROZPOCZĄĆ OD DIAGNOSTYKI W KIERUNKU CELIAKII!
Więcej na temat zaburzeń tolerancji glutenu przeczytaszna www.celakia.pl
Obejrzyj również:
Gluten Sruten czyli o modach – Dorota Godzina rozprawia się z modą na dietę bezglutenową 🙂
Celiakia. Nie lekceważ jej objawów – merytorycznie o celiakii.