W weekend warto zjeść coś dobrego, ale zdecydowanie nie warto siedzieć za długo w kuchni. Zupa krem to jedno z tych dań, które robię zawsze gdy chcę zjeść zdrowo i porządnie. A że mamy sezon na paprykę i (wciąż, choć już końcówka!) pomidory – proponuję szybką zupę dla całej rodziny.

Składniki:

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

2 pomidory

1/2 szkl. czerwonej soczewicy (suchej)

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj posiekane ząbki czosnku, przesmaż chwilę.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, smaż kilka minut, mieszając by nic się nie przypaliło.
  3. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry; pokrój i dodaj do smażących się warzyw.
  4. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka.
  5. Całość zalej litrem wody.
  6. Zupę gotuj ok. 20 minut – soczewica ma się rozpaść, a papryka zmięknąć.
  7. Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładko.
  8. Podawaj z kiełkami i grzankami.

Zupę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można też ją zamrozić – np. w małych porcjach tak by mieć na obiad dla dziecka, gdy będziesz zbyt zmęczona żeby gotować 🙂

Zobacz również:

Zupa krem ze szparagów z rzodkiewką na ciepło

Zupa porowo-groszkowa z karmelizowaną brukselką

Zupa krem z pieczonej papryki