W weekend warto zjeść coś dobrego, ale zdecydowanie nie warto siedzieć za długo w kuchni. Zupa krem to jedno z tych dań, które robię zawsze gdy chcę zjeść zdrowo i porządnie. A że mamy sezon na paprykę i (wciąż, choć już końcówka!) pomidory – proponuję szybką zupę dla całej rodziny.
Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 pomidory
1/2 szkl. czerwonej soczewicy (suchej)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, dodaj posiekane ząbki czosnku, przesmaż chwilę.
- Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, smaż kilka minut, mieszając by nic się nie przypaliło.
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry; pokrój i dodaj do smażących się warzyw.
- Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka.
- Całość zalej litrem wody.
- Zupę gotuj ok. 20 minut – soczewica ma się rozpaść, a papryka zmięknąć.
- Dopraw solą i pieprzem, zmiksuj na gładko.
- Podawaj z kiełkami i grzankami.
Zupę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można też ją zamrozić – np. w małych porcjach tak by mieć na obiad dla dziecka, gdy będziesz zbyt zmęczona żeby gotować 🙂
Zobacz również:
Zupa krem ze szparagów z rzodkiewką na ciepło
Zupa porowo-groszkowa z karmelizowaną brukselką
Brak komentarzy