Nie wiem jak Wy, ale ja po Tłustym Czwartku potrzebuję czegoś lekkiego. Zimą codziennie staram się jeść ciepłe śniadanie – zazwyczaj owsiankę lub jaglankę. Ale ile można! Pora na wyrazisty zimowy hummus z burakiem i kminem!
Hummus z burakiem – jak zrobić
Składniki:
puszka ciecierzycy (polecam ugotować samemu, ale wiadomo – czas :))
2 małe upieczone buraczki (piekę je wtedy kiedy akurat używam piekarnika np. razem z ciastem)
3 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
do podania: oliwa z oliwek, pieczony burak, czarnuszka, kolendra świeża lub to co lubisz.
Przygotowanie:
- Buraki pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do naczynia blendera, dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj. Polej oliwą, posyp czarnuszką i kolendrą.
Ja lubię gładki hummus, dlatego blenduję go dość długo, robiąc czasem przerwy by nie przegrzać maszyny.
Zobacz również:
Śniadanko z reklamy – co warto zjeść rano
Przepisy na zdrowie – domowy syrop na przeziębienie
Napój z hibiskusa – zimowe źródło witaminy C
Brak komentarzy