Zdrowe pierniczki – świąteczny must have! Spróbuj tych z mąki pełnoziarnistej, na prawdziwym miodzie. Prosty, naturalny skład. Smacznego i na zdrowie! Poleca Mela Niedziela.
Zdrowe pierniczki – składniki:

2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżki dobrej przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej roboty)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

8 łyżek płynnego miodu naturalnego (sztuczny omijaj z daleka)

1 łyżka oleju kokosowego

1 jajko

białko jajka do posmarowania pierniczków

do dekoracji: orzechy, suszone owoce, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, rozpuszczona ciemna czekolada

Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawą korzenną.
  2. Dodaj miód, lekko podgrzany olej kokosowy i jajko. Zagnieć ciasto.
  3. Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj foremki oraz bakalie.
  4. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj kształty foremkami.
  5. Pierniczki posmaruj białkiem jajka i ozdób ulubionymi bakaliami.
  6. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach.
  7. Gotowe, ostudzone pierniczki możesz dodatkowo udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Lubisz gotować? Zajrzyj do naszego działu DIETA – znajdziesz tam mnóstwo zdrowych przepisów, a także materiały wideo z udziałem dietetyków i lekarzy.

Zobacz również:

Przepisy na zdrowie: domowy syrop na przeziębienie

Kawa kuloodporna – co to jest i kiedy ją pić?

Kiszonki – 3 zdrowe przepisy