Zdrowe pierniczki – świąteczny must have! Spróbuj tych z mąki pełnoziarnistej, na prawdziwym miodzie. Prosty, naturalny skład. Smacznego i na zdrowie! Poleca Mela Niedziela.
Zdrowe pierniczki – składniki:
2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki dobrej przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej roboty)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
8 łyżek płynnego miodu naturalnego (sztuczny omijaj z daleka)
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
białko jajka do posmarowania pierniczków
do dekoracji: orzechy, suszone owoce, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, rozpuszczona ciemna czekolada
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z sodą i przyprawą korzenną.
- Dodaj miód, lekko podgrzany olej kokosowy i jajko. Zagnieć ciasto.
- Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj foremki oraz bakalie.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj kształty foremkami.
- Pierniczki posmaruj białkiem jajka i ozdób ulubionymi bakaliami.
- Piecz 10-15 minut w 180 stopniach.
- Gotowe, ostudzone pierniczki możesz dodatkowo udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszego działu DIETA – znajdziesz tam mnóstwo zdrowych przepisów, a także materiały wideo z udziałem dietetyków i lekarzy.
Zobacz również:
Przepisy na zdrowie: domowy syrop na przeziębienie
Brak komentarzy