Sezon na ogórki w pełni! Korzystajmy, bo właśnie teraz ogórki są najlepsze – jędrne, słodkie i najmniej pryskane. A jeśli dość masz tradycyjnej mizerii i zupy ogórkowej, wypróbuj trzy świeże, nietypowe przepisy!
Ogórki to warzywa, które możemy jeść praktycznie w dowolnej ilości – zawierają bardzo mało kalorii, a w sezonie są tanie i łatwo dostępne. Warto wiedzieć jednak, że ogórki chłoną opryski jak gąbka – wybierajmy więc warzywa ze sprawdzonych źródeł.
Przepisy poleca blogerka kulinarna Mela Niedziela
Japońska sałatka ogórkowa
Składniki:
3 świeże ogórki
3 łyżki ziaren sezamu
1/4 szkl. octu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój wzdłuż w cienkie paski (nożem lub obieraczką do warzyw), posyp solą i odstaw na 15 minut aby puściły sok.
- W tym czasie na suchej patelni podpraż ziarna sezamu.
- Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i sól.
- Z ogórków odciśnij nadmiar soku, wyłóż na talerz.
- Ogórkowe paski polej sosem i posyp ziarnami sezamu. Podawaj od razu.
Zupa ze świeżych ogórków gruntowych
Składniki:
4 ogórki gruntowe
4 ziemniaki
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
ulubiona zielenina: natka pietruszki, kolendra, koperek – posiekane
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
- Zabiel zupę śmietaną lub jogurtem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Obficie posyp zieleniną. Najlepiej sprawdzi się świeża kolendra.
Orzeźwiający napój ogórkowo-imbirowy
Składniki:
2 świeże ogórki
1 kiwi
kawałeczek imbiru (ok. 1 cm)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
woda mineralna
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zblenduj; podawaj schłodzone.
Przeczytaj również:
Truskawki nie tylko na słodko – 3 wytrawne dania z truskawkami
Domowa lemoniada – 3 nietypowe smaki
Brak komentarzy