Sezon na ogórki w pełni! Korzystajmy, bo właśnie teraz ogórki są najlepsze – jędrne, słodkie i najmniej pryskane. A jeśli dość masz tradycyjnej mizerii i zupy ogórkowej, wypróbuj trzy świeże, nietypowe przepisy!

Ogórki to warzywa, które możemy jeść praktycznie w dowolnej ilości – zawierają bardzo mało kalorii, a w sezonie są tanie i łatwo dostępne. Warto wiedzieć jednak, że ogórki chłoną opryski jak gąbka – wybierajmy więc warzywa ze sprawdzonych źródeł.

Przepisy poleca blogerka kulinarna Mela Niedziela

Japońska sałatka ogórkowa

Składniki:

3 świeże ogórki

3 łyżki ziaren sezamu

1/4 szkl. octu ryżowego

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrój wzdłuż w cienkie paski (nożem lub obieraczką do warzyw), posyp solą i odstaw na 15 minut aby puściły sok.
  2. W tym czasie na suchej patelni podpraż ziarna sezamu.
  3. Wymieszaj ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i sól.
  4. Z ogórków odciśnij nadmiar soku, wyłóż na talerz.
  5. Ogórkowe paski polej sosem i posyp ziarnami sezamu. Podawaj od razu.
Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

Składniki:

4 ogórki gruntowe

4 ziemniaki

1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego

ulubiona zielenina: natka pietruszki, kolendra, koperek – posiekane

2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Zabiel zupę śmietaną lub jogurtem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Obficie posyp zieleniną. Najlepiej sprawdzi się świeża kolendra.
Orzeźwiający napój ogórkowo-imbirowy

Składniki:

2 świeże ogórki

1 kiwi

kawałeczek imbiru (ok. 1 cm)

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

woda mineralna

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj; podawaj schłodzone.

Przeczytaj również:

Truskawki nie tylko na słodko – 3 wytrawne dania z truskawkami

Domowe lody – 3 fit przepisy

Domowa lemoniada – 3 nietypowe smaki