Konfiturę z dyni warto zrobić teraz, gdy dynia jest dostępna i tania. Świetna jako dodatek do mięs, a jeśli nie jecie mięsa, spróbujcie jej w duecie z twarogiem. Pycha!

Konfitura z dyni może być fajnym pomysłem na drobny świąteczny upominek. Włóż ją do ładnego słoiczka i zrób własnoręcznie etykietę. Na pewno sprawisz radość komuś bliskiemu.

Składniki:
1,5 kg dyni – aromatycznej, o ładnym pomarańczowym miąższu
200 ml wody
3-4 cytryny (dobrze wyszorowane, bo użyjemy ich w całości)
100 g startego świeżego imbiru
300 g brązowego cukru trzcinowego
10 g czarnego pieprzu w ziarnach
 
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni. Jeśli kostka jest mała – wystarczy pół godziny.
2. W tym czasie cytryny kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka, dodajemy wodę, imbir oraz pieprz. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy cukier, gotujemy jeszcze chwilę. Zestawiamy z gazu.
3. Do cytrynowo- imbirowego syropu dodajemy upieczoną dynię. Wszystko mieszamy i ponownie gotujemy chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a dynia częściowo się rozpadnie.
4. Gorące konfitury przekładamy do czystych, suchych słoiczków, zakręcamy, odwracamy dnem do góry.
5. Jeśli chcecie konfitury przechowywać dłużej, polecam je pasteryzować – ok 20 minut.

Szukasz przepisów na zdrowe dania dla całej rodziny? Zajrzyj tutaj.

Zobacz również:

 konfitura_dyniowa11
Przepis pochodzi od szefa kuchni Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirlpool.