Prosty, ale efektowny deser – kulki owsiane, po włożeniu do małych papilotek, wyglądają jak eleganckie praliny. Gdy czekolada jest jeszcze płynna można je posypać dowolną posypką, siekanymi orzechami, pistacjami czy  wiórkami kokosowymi.

Masa jest dość plastyczna, można z niej formować również płaskie ciasteczka czy ugnieść jak ciasto, rozwałkować i pociąć w kwadraty/prostokąty. Świetnie nadają się do przygotowywania razem z dziećmi, bo składają się dosłownie z kilku składników, a proces lepienia jest w miarę bezpieczny dla kuchni:)

Składniki:
2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki masła
2 łyżki kakao
6 łyżek wody
ekstrakt waniliowy lub dowolny aromat np. migdałowy/arakowy
dobra, gorzka czekolada

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem czekolady, wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga- łatwo można przypalić masę.
2. Gdy składniki się połączą i masło równomiernie się roztopi, odstawić masę do przestygnięcia.
3. Z letniej masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
5. Każdą kulkę nadziać na wykałaczkę i zamoczyć do połowy w czekoladzie. Można posypać dowolną posypką. Odstawić w chłodne miejsce żeby czekolada stwardniała.

Kilka uwag:
W wersji wegańskiej można użyć tłuszczu roślinnego np. oleju kokosowego lub, ewentualnie margaryny wegańskiej, ale ja osobiście nie polecam tego typu miksów tłuszczowych, bo są to produkty wysoce przetworzone, a co za tym idzie, mniej zdrowe.

Czekoladę można zastąpić gotową polewą, którą rozgrzewamy w wodzie-moczymy kulki bezpośrednio w torebce z polewą, a więc unikamy mycia garnka po czekoladzie 🙂

Wykałaczki z kulkami możemy wbić w jabłko lub bochenek chleba i w taki sposób przechować aż do zastygnięcia czekolady.

Lubisz zdrowe przepisy? Uotuj z nami potrawy dla całej rodziny! Inspiracje znajdziesz tutaj: http://mamaisport.pl/author/mela-niedziela/ oraz na moim blogu: melaniedziela.blogspot.com

kulki owsiane1