Shot z kurkumy to nie nazwa egzotycznego drinka lecz napój, którym możesz raczyć się codziennie – i to od rana! Piękny złoty kolor i mnóstwo dobroczynnych składników w jednym kieliszku.

A dlaczego dla odważnych? No cóż – smak kurkumowego shota może być dla Ciebie lekkim szokiem. Cynamon, pieprz, goździki, cytryna – ich moc zwali z nóg wszystkie wirusy i bakterie, które tylko czekają by zaatakować cię zimową porą.

Podobny napój serwują autorki książki „Food pharmacy” którą serdecznie Ci polecam (na blogu Mela Niedziela znajdziesz jej recenzję). Ostatnio wyszła także druga część – z przepisami.

Shot z kurkumy na nie tylko zwalczać wirusy i bakterie, ale także dobroczynnie wpływać na działanie całego organizmu. Kurkuma od wielu lat używana jest w leczeniu różnorodnych przypadłości. Szczególnie skutecznie radzi sobie z różnymi rodzajami stanów zapalnych: od trądzku i łuszczycy po reumatyczne zapalenie stawów.

Shot z kurkumy – składniki (2 porcje):

200 ml tłoczonego soku jabłkowego (najlepiej świeżego)

2 łyżki kurkumy w proszku

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka dobrej oliwy z oliwek

1 łyżeczka cynamonu mielonego

szczypta czarnego pieprzu (który wspomaga trawienie kurkumy)

szczypta goździków mielonych

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Przelej do szklaneczek i wypij niezwłocznie.

Nie będę Cię oszukiwać – to nie jest najpyszniejszy napój świata. Do tego smaku można się jednak przyzwyczaić. Spróbuj, a gwarantuję, ze poczujesz różnicę!

Zobacz również:

Przepis na domowe pastylki na ból gardła

Przepis na domowy syrop na przeziębienie

Czy kawa pomaga z odchudzaniu?

Nabiał tuczy, szkodzi, wzmacnia?