Weekend zapowiada się wspaniale! W Warszawie 21 stopni i słońce. Nie mogę się doczekać aż ruszymy na wycieczkę! A na wycieczce wiadomo, wszyscy głodni. Ja biorę kilka słoików – każdemu pakuję jego ulubiony zestaw warzyw i owoców, polewam sosem, zakręcam i gotowe.
Sałatka w słoiku to świetny wynalazek! Na każdego głodomora przypada tylko jeden słoik, widelec i serwetka; bez jednorazowych sztućców czy naczyń, bez worka śmieci i niedojedzonych resztek plączących się w torbie. Prościej się nie da! Zobaczcie co zapakowałam do słoików tym razem 🙂
Sałatka słoiku przepis nr 1: z pieczonym burakiem i słonecznikiem
Składniki:
1 pieczony burak
pół kostki sera typu feta
garść rukoli
prażone pestki słonecznika
oliwa z oliwek/olej lniany/olej z orzechów laskowych lub po prostu Twój ulubiony olej
sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Wymieszaj oliwę/olej z solą, pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie na 3 łyżki oleju – 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i sporo świeżego pieprzu).
- Na dno słoika wlej połowę sosu, dołóż warstwami: pokrojonego buraka, ser, rukolę oraz pestki słonecznika; polej resztą sosu. Zamknij słoik, potrząśnij. Gotowe!
Sałatka w słoiku przepis nr 2: z kaszą bulgur i jajkiem
Składniki:
1/4 szkl. suchej kaszy bulgur
1 jajko na twardo
garść natki pietruszki i szczypiorku – drobno posiekane
strąk czerwonej papryki
kiełki rzodkiewki lub brokuła
1 łyżka majonezu
1 łyżka sosu pomidorowego
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur ugotuj wg przepisu na opakowaniu; ostudź, wymieszaj z drobno posiekaną natką, szczypiorkiem i papryką
- Majonez wymieszaj z sosem pomidorowym. Połowę sosu przełóż do słoika.
- W słoiku układaj: bulgur z ziołami i papryką, posiekane jajko, kiełki, pozostałą porcję sosu. Zakręć, potrząśnij i gotowe!
Sałatka w słoiku przepis nr 3: zielona z ciecierzycą (lub szynką, jeśli jesz mięso)
Składniki:
garść szpinaku baby
pół świeżego ogórka
pół zielonej papryki
pół awokado
garść ciecierzycy gotowanej lub z puszki (ew. gruby plaster szynki pokrojony w kostkę)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka msztardy
Przygotowanie:
- Ogórka, awokado i paprykę pokrój w kostkę.
- Wymieszaj: oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny na gładki sos. Możesz dosolić.
- Na dno słoika wlej połowę sosu. Układaj warstwami pokrojone warzywa i ciecierzycę/szynkę.
- Polej resztą sosu. Zakręć słoik, potrząśnij i gotowe!
Przepisy poleca Mela Niedziela – autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego.
Zobacz również:
Domowe lody – proste fit przepisy
Domowa lemoniada – proste przepisy
Przepisy na zdrowie – napój z hibiskusa
Zajrzyj na nasz Kanał YT – znajdziesz tam mnóstwo materiałów wideo: treningów, porad dietetyka, trenerów, rehabilitantów i lekarzy specjalistów.
Brak komentarzy