Weekend zapowiada się wspaniale! W Warszawie 21 stopni i słońce. Nie mogę się doczekać aż ruszymy na wycieczkę! A na wycieczce wiadomo, wszyscy głodni. Ja biorę kilka słoików – każdemu pakuję jego ulubiony zestaw warzyw i owoców, polewam sosem, zakręcam i gotowe.

Sałatka w słoiku to świetny wynalazek! Na każdego głodomora przypada tylko jeden słoik, widelec i serwetka; bez jednorazowych sztućców czy naczyń, bez worka śmieci i niedojedzonych resztek plączących się w torbie. Prościej się nie da! Zobaczcie co zapakowałam do słoików tym razem 🙂

Sałatka  słoiku przepis nr 1: z pieczonym burakiem i słonecznikiem

Składniki:

1 pieczony burak

pół kostki sera typu feta

garść rukoli

prażone pestki słonecznika

oliwa z oliwek/olej lniany/olej z orzechów laskowych lub po prostu Twój ulubiony olej

sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj oliwę/olej z solą, pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie na 3 łyżki oleju  – 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i sporo świeżego pieprzu).
  2. Na dno słoika wlej połowę sosu, dołóż warstwami: pokrojonego buraka, ser, rukolę oraz pestki słonecznika; polej resztą sosu. Zamknij słoik, potrząśnij. Gotowe!

Sałatka w słoiku przepis nr 2: z kaszą bulgur i jajkiem

Składniki:

1/4 szkl. suchej kaszy bulgur

1 jajko na twardo

garść natki pietruszki i szczypiorku – drobno posiekane

strąk czerwonej papryki

kiełki rzodkiewki lub brokuła

1 łyżka majonezu

1 łyżka sosu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur ugotuj wg przepisu na opakowaniu; ostudź, wymieszaj z drobno posiekaną natką, szczypiorkiem i papryką
  2. Majonez wymieszaj z sosem pomidorowym. Połowę sosu przełóż do słoika.
  3. W słoiku układaj: bulgur z ziołami i papryką, posiekane jajko, kiełki, pozostałą porcję sosu. Zakręć, potrząśnij i gotowe!

Sałatka w słoiku przepis nr 3: zielona z ciecierzycą (lub szynką, jeśli jesz mięso)

Składniki:

garść szpinaku baby

pół świeżego ogórka

pół zielonej papryki

pół awokado

garść ciecierzycy gotowanej lub z puszki (ew. gruby plaster szynki pokrojony w kostkę)

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka msztardy

Przygotowanie:

  1. Ogórka, awokado i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj: oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny na gładki sos. Możesz dosolić.
  3. Na dno słoika wlej połowę sosu. Układaj warstwami pokrojone warzywa i ciecierzycę/szynkę.
  4. Polej resztą sosu. Zakręć słoik, potrząśnij i gotowe!

Przepisy poleca Mela Niedziela – autorka wegetariańskiego bloga kulinarnego.

Zobacz również:

Domowe lody – proste fit przepisy

Domowa lemoniada – proste przepisy

Przepisy na zdrowie – napój z hibiskusa

Zajrzyj na nasz Kanał YT – znajdziesz tam mnóstwo materiałów wideo: treningów, porad dietetyka, trenerów, rehabilitantów i lekarzy specjalistów.