Święta kojarzą się z pieczeniem pachnących ciast, ale gdy pojawia się dziecko to pierniki muszą być. Dziś szybki przepis na orkiszowe ciasteczka z masłem orzechowym i miodem! Pamiętajcie o angażowaniu dzieci w kuchni. To nie zawsze łatwe ale z roku na rok przyjemniejsze;)

Składniki:

150g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej pszennej

100g masła z lodówki

4 porządne łyżki masła orzechowego

3 łyżki miodu

2 jajka

1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

1. Masło pokroić na mniejsze kawałki.

2. Wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto (np. w misce – ciasto może się nieco kruszyć). Jeśli ciasto kruszy się zbyt mocno i nie da się go rozwałkować na placek, można dodać nieco więcej masła orzechowego lub stopionego masła.

3. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawać ciasteczka w dowolnym kształcie.

4. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 160 stopni, z termoobiegiem.

Jeśli nie chce się Wam wykrawać ciasteczek foremką, można uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć – dłonią lub widelcem. Jest to dużo szybszy sposób, a ciasteczka wychodzą równie urocze: typowe peanut-butter-cookies, tyle że zdrowsze, bo na dobrej jakości mące i słodzone miodem.

Więcej przepisów znajdziesz na moim blogu Mela Niedziela.

Smacznego!

ciasteczka z masłem orzechowym1