Miło mi poinformować, że blog Mela Niedziela rozpoczyna współpracę z portalem MAMA I SPORT. Raz w tygodniu będę przygotowywać przepis na zdrowe, szybkie danie wegetariańskie. Obiad w pół godziny, ciasteczka bez cukru, odżywcze soki warzywno – owocowe.
Znajdziecie tu również pomysły na treningi w czasie i po ciąży, artykuły o zdrowym odżywianiu, sposoby na aktywne spędzanie czasu z dziećmi  oraz wszelkie zagadnienia związane z aktywnym zdrowym stylem życia młodych mam.

Z racji tego, że sama jestem mamą i mam ograniczone możliwości logistyczno-czasowe, potrawy, które gotuję są przeważnie nieskomplikowane oraz składają się z produktów dostępnych na bazarach, na które dość często wybieram się w ramach spaceru z dzieckiem.

W tym tygodniu proponuję kolorowy makaron z niezwykle prostym, ale bardzo aromatycznym sosem z cukinii.

Składniki (2 osoby):
2 garści kolorowego makaronu
2 małe cukinie
1/2 kostki sera typu feta półtłustego
1/2 cebuli
łyżeczka posiekanych listków ulubionych ziół – u mnie listki maggi oraz oregano
kilka listków ziół do dekoracji
łyżeczka sosu sojowego
świeżo mielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię i smażymy aż cukinia będzie miękka i zarumieniona. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane zioła, rozdrobniony czosnek i sos sojowy. Mieszamy.
2. Sos przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można to zrobić na dwa sposoby: zmiksować na gładką masę lub zostawić małe kawałki warzyw do pogryzienia.
3. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie sos ponownie przekładamy do patelni, dodajemy pokruszony ser feta. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż ser połączy się z sosem. Doprawiamy pieprzem.
4. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, lekko mieszamy. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.

Uwagi:
Jeśli nie lubicie lub nie jecie białego makaronu, możecie użyć pełnoziarnistego, razowego makaronu spaghetti. Jeśli nie macie świeżych ziół, można użyć suszonych lub podsmażyć warzywa na ziołowej oliwie.

Więcej moich przepisów znajdziecie na moim blogu Mela Niedziela i Facebooku.

Zapraszam!