Wrzesień to wspaniały miesiąc w kuchni. Obfitość owoców i warzyw, a przy tym nareszcie korzystne ceny, zachęcają do eksperymentów kulinarnych.

Jarmuż nie należy do moich ulubionych warzyw. Przeszkadza mi jego „kapuściany” aromat oraz włókna, które czasem są bardzo twarde (należy je wyciąć). Z racji tego jednak, że moja mama hoduje jarmuż w ogrodzie, od czasu do czasu coś z niego robię.

Poza tym – jarmuż jest prawdopodobnie najzdrowszym warzywem na świecie!

Jeśli chodzi o koktajle to okazuje się, że ananas zabija „kapuściany” zapach jarmużu. Polecam więc koktajl na późne lato – z malinami, ananasem, awokado i imbirem. Naprawdę smaczna witaminowa bomba!

Koktajl z jarmużu i owoców – przepis

Składniki:

garść liści jarmużu (najlepiej drobnych, z wyciętymi włóknami)

1/2 miękkiego awokado

gruby plaster ananasa (wytnij środek, który często jest zdrewniały i nie da się zmiksować)

1 banan

garść malin

1 łyżeczka startego imbiru (sproszkowanego 1/3 łyżeczki)

1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe, migdałowe)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Pić od razu. Pycha!

Zobacz również:

Żelazna dama – domowy koktajl na niedobory żelaza

Koktajl truskawkowo – miętowy z kaszą jaglaną

Soki i koktajle – moda a rzeczywista wartość