Przyszedł lipiec, a wraz z nim upały. W taką pogodę zupełnie nie mam ochoty na typowe śniadania na ciepło, obfite obiady czy ciężkie kolacje. Coś jednak trzeba jeść i dobrze by było, żeby to “coś” dawało energię na kilka godzin. Zwykły koktajl typu owoce+mleko/jogurt to trochę za mało żeby mieć siłę na całodzienny wysiłek związany z opieką nad dzieckiem, które dopiero co odkryło, jak szybko można przemieszczać się na dwóch nogach 🙂
Koktajl z dodatkiem kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się jako lekki, ale jednocześnie sycący posiłek – ochłodzi, odżywi i pozwoli uzupełnić energię.

Kasza jaglana, jako jedna z niewielu kasz, ma odczyn zasadowy, a co za tym idzie, zmniejsza zakwaszenie organizmu oraz korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, szczególnie jelit. Przez dłuższy czas niedoceniana, zapomniana, teraz powraca do codziennego jadłospisu nie tylko jako typowy dodatek do drugiego dania, ale również w wielu zaskakujących połączeniach. Jej niewątpliwą zaletą jest również fakt, że można ją przechowywać w lodówce nawet 3 dni bez utraty wartości odżywczych.

Składniki:
2 garście truskawek
1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
mały jogurt naturalny
1/2 szkl. mleka
kilka listków mięty

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną zblendować z mlekiem na gładką masę. Jeśli lubicie bardzo “aksamitne” koktajle można całość dodatkowo przetrzeć przez sitko lub gazę, ale wydaje mi się, że w tym wypadku szkoda czasu 🙂
2. Do zmiksowanej kaszy dodać truskawki, listki mięty, jogurt. Ponownie zblendować. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.

Więcej moich przepisów znajdziesz na moim blogu Mela Niedziela i Facebooku.

Smacznego!

koktajl truskawka-mięta2