Co można zrobić z kaszy jaglanej? Nie będzie dużą przesadą, jeśli powiem, że wszystko! Jest to bardzo wszechstronny, uniwersalny i super-zdrowy produkt. Kasza jaglana jest dla wszystkich! 🙂 Dziś proponuję Wam prosty do zrobienia pudding jaglany.

O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej nie będę się tutaj rozwodziła, bo są powszechnie znane. Jeśli chcecie poszerzyć swoją wiedzę na temat “królowej kasz” to jakiś czas temu napisałam obszerny artykuł o kaszy jaglanej. Znajdziecie go tutaj. Z artykułu dowiecie się jak odpowiednio ugotować kaszę, aby była miękka, sypka i smaczna. Znajdziecie tam również trochę ciekawostek o samej kaszy oraz sposoby jej wykorzystania w kuchni.

Uwaga: jedynym przeciwwskazaniem do spożywania dużej ilości kaszy jaglanej są problemy z tarczycą, gdyż kasza ta zawiera związki mogące utrudniać przyswajanie sodu.

Kokosowo-limonkowy pudding jaglany można przyrządzić w wersji wegańskiej – z użyciem wyłącznie mleka roślinnego i wody lub z dodatkiem mleka krowiego.  Obie wersje smakują dobrze za równo na ciepło jak i na zimno. Po schłodzeniu pudding możemy łatwo wyjąć w naczynia i podać go tak jak podaje się panna cottę – polany ulubionym sosem owocowym. Dzieci będą zachwycone. I wcale nie muszą wiedzieć, że tak naprawdę jedzą kaszę 🙂

Składniki:

1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej

1/2 puszki mleka kokosowego*

1 szkl. mleka roślinnego/wody lub mleka krowiego

sok z 1 małej limonki

skórka z połowy limonki

1 łyżka delikatnego miodu lub cukru trzcinowego

galaretka limonkowa i dobra, gorzka czekolada do dekoracji

*Kupując mleko kokosowe zwracaj uwagę na jego skład – powinno zawierać kokos i wodę. Jeśli lista składników jest podejrzanie długa, zrezygnuj z zakupu. Ja często kupuję mleko kokosowe w puszce w Rossmanie – jest ekologiczne i w miarę tanie. Mleko kokosowe “rzadkie” robię sama. Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tutaj.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz zimną wodą. Wsyp do rondelka, dodaj mleko kokosowe z puszki, mleko roślinne/krowie lub wodę oraz cukier/miód
  2. . Dokładnie wmieszaj. Gotuj kaszę ok, 20 minut od zagotowania się mleka (na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu). Kasza musi być bardzo miękka. Jeśli jest potrzeba (kasza zaczyna przywierać do dna), w trakcie gotowania dolej więcej wody/mleka.
  3. Pod koniec gotowania dodaj sok i skórkę z limonki (limonki zawsze myję czystą gąbką w gorącej wodzie).
  4. Gdy kasza będzie gotowa, zblenduj ją na gładki krem. Być może krem będzie rzadki, to nic złego. W lodówce na pewno stężeje.
  5. Kem rozlej do małych szklanych naczyń wypłukanych zimną wodą (łatwiej będzie wyjąć pudding) i albo zjedz na ciepło, albo odstaw do lodówki na kilka godzin.
  6. Udekoruj pudding jaglany galaretką limonkową, sosem owocowym i gorzką, kruszoną czekoladą.

Jeśli chcesz podać pudding jaglany na wzór panna cotty, po schłodzeniu w lodówce, odwróć naczynie z puddingiem do góry nogami. Pudding powinien łatwo wypaść na talerzyk. Będzie miał kształt naczynia w jakim go przechowywałaś. Nie wybieraj naczyń zwężających się ku górze (wtedy nie da się wyjąć puddingu bez uszkodzenia).

Więcej przepisów na dania z kaszy jaglanej znajdziesz tutaj.

Zapraszam również do śledzenia mojego bloga Mela Niedziela. O jedzeniu.

pudding jaglany1