Ostatnio obserwujemy modę na kiszonki – i dobrze, bo kiszone warzywa i owoce, to najlepsze co możecie podarować swoim jelitom! 🙂

Produkty przetworzone w procesie kiszenia pełne są żywych kultur bakterii i dzięki temu wspomagają pracę naszego układu trawiennego. Co ważne, kiszonki, w przeciwieństwie do pasteryzowanych owoców i warzyw, nie tracą witamin.

Wszyscy znamy kiszone ogórki i kapustę. Ale czy próbowaliście zakisić kalafiora, marchewkę lub… cytryny? Zapraszam do wypróbowania trzech prostych przepisów na kiszonki, które nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale stanowią super-zdrowy dodatek do dań.

Kiszony kalafior z buraczkami

Składniki:

1 spory kalafior
1 duży upieczony burak
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
kawałek chrzanu

3 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 l wody

Przygotowanie:

  1. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Kalafior dzielimy na różyczki i przelewamy wrzącą wodą.
  3. Chrzan i czosnek kroimy na mniejsza części.
  4. Przygotowujemy 4 duże lub 6 mniejszych słoików. Na dnie każdego słoika rozkładamy koperek, czosnek, chrzan i buraczki. Na wierzchu układamy różyczki kalafiora.
  5. Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól w przegotowanej ciepłej wodzie. Studzimy, zimną zalewą zalewamy warzywa. Zakręcamy słoiki. Odstawiamy na kilka dni (np tydzień).
Kiszona marchewka

Składniki:

1 kg marchewki

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 litry wody

2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  2. W dużym słoju lub trzech mniejszych rozkładamy liście laurowe, ziele i pokrojony czosnek, wkładamy marchewkę.
  3. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Zimną zalewą zalewamy warzywa. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni (ok. 7 dni).
Kiszone cytryny

Składniki:

5 niewoskowanych cytryn (najlepiej ekologicznych)

1 łyżka soli himalajskiej

1 litr wody

Przygotowanie:

  1. Cytryny dokładnie myjemy  i kroimy na ósemki.
  2. Rozpuszczamy sól w ciepłej przegotowanej wodzie. Studzimy.
  3. Cytryny wkładamy do wyparzonego słoika, zalewamy zalewą, zakręcamy, odstawiamy na kilka dni (7 dni).

Uwaga: jeśli cytryny wypływają na powierzchnię zalewy, musimy je obciążyć np. talerzykiem, szklanką, butelką, w przeciwnym razie spleśnieją. Ja zazwyczaj wkładam do słoika mały spodek porcelanowy.

Przepisy poleca blogerka kulinarna Mela Niedziela.

Spróbuj również:

Domowy ketchup z cukinii – prosty przepis

Domowe pesto z natki pietruszki – prosty przepis

Domowe mleko kokosowe – prosty przepis