Ostatnio obserwujemy modę na kiszonki – i dobrze, bo kiszone warzywa i owoce, to najlepsze co możecie podarować swoim jelitom! 🙂
Produkty przetworzone w procesie kiszenia pełne są żywych kultur bakterii i dzięki temu wspomagają pracę naszego układu trawiennego. Co ważne, kiszonki, w przeciwieństwie do pasteryzowanych owoców i warzyw, nie tracą witamin.
Wszyscy znamy kiszone ogórki i kapustę. Ale czy próbowaliście zakisić kalafiora, marchewkę lub… cytryny? Zapraszam do wypróbowania trzech prostych przepisów na kiszonki, które nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale stanowią super-zdrowy dodatek do dań.
Kiszony kalafior z buraczkami
Składniki:
1 spory kalafior
1 duży upieczony burak
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
kawałek chrzanu
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 l wody
Przygotowanie:
- Buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Kalafior dzielimy na różyczki i przelewamy wrzącą wodą.
- Chrzan i czosnek kroimy na mniejsza części.
- Przygotowujemy 4 duże lub 6 mniejszych słoików. Na dnie każdego słoika rozkładamy koperek, czosnek, chrzan i buraczki. Na wierzchu układamy różyczki kalafiora.
- Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól w przegotowanej ciepłej wodzie. Studzimy, zimną zalewą zalewamy warzywa. Zakręcamy słoiki. Odstawiamy na kilka dni (np tydzień).
Kiszona marchewka
Składniki:
1 kg marchewki
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 litry wody
2 łyżki soli
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
- W dużym słoju lub trzech mniejszych rozkładamy liście laurowe, ziele i pokrojony czosnek, wkładamy marchewkę.
- Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Zimną zalewą zalewamy warzywa. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni (ok. 7 dni).
Kiszone cytryny
Składniki:
5 niewoskowanych cytryn (najlepiej ekologicznych)
1 łyżka soli himalajskiej
1 litr wody
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ósemki.
- Rozpuszczamy sól w ciepłej przegotowanej wodzie. Studzimy.
- Cytryny wkładamy do wyparzonego słoika, zalewamy zalewą, zakręcamy, odstawiamy na kilka dni (7 dni).
Uwaga: jeśli cytryny wypływają na powierzchnię zalewy, musimy je obciążyć np. talerzykiem, szklanką, butelką, w przeciwnym razie spleśnieją. Ja zazwyczaj wkładam do słoika mały spodek porcelanowy.
Przepisy poleca blogerka kulinarna Mela Niedziela.
Spróbuj również:
Domowy ketchup z cukinii – prosty przepis
Domowe pesto z natki pietruszki – prosty przepis
Domowe mleko kokosowe – prosty przepis
Brak komentarzy