Wariacja na temat panna cotty – włoskiego deseru, do przygotowania którego używa się tłustej śmietanki. Chciałam żeby moja wersja była lżejsza i mniej kaloryczna. Z racji tego, że nie używam w kuchni żelatyny, deser zrobiłam dodając do niego agar-agar.

O tym czym jest agar-agar możecie przeczytać w poście z przepisem na domowe galaretki dla dzieci (tutaj). Zamiast śmietanki 36% użyłam po prostu ekologicznego mleka 3,2% oraz śmietanki do kawy 10% tłuszczu. Dodatek karmelu z brązowego cukru waniliowego sprawił, że różnica jest niewyczuwalna. Dolna warstwa deseru to po prostu zmiksowane truskawki. Deser jest więc nie tylko ładny, ale i prawdziwie odżywczy. Lato na talerzu! 🙂

Karmelowy deser z galaretką truskawkową

Składniki (na 2 porcje):
200 ml ekologicznego mleka
100 ml śmietanki do kawy 10%
2 łyżki domowego cukru waniliowego z cukru trzcinowego
(jak go zrobić przeczytacie w poście z przepisem na domowy budyń waniliowy tutaj)
garść umytych truskawek bez szypułek
1 i 1/2 łyżeczki agar-agar (do kupienia we większości marketów na dziale ze zdrową żywnością)
świeże truskawki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Na czystą, suchą patelnię wysypuję 2 łyżki cukru waniliowego trzcinowego. Podgrzewam na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Trwa to kilka minut. Nie mieszam karmelu, nie potrząsam patelnią. Sam się zrobi.
Do zrobienia karmelu nie nadaje się zwykły sklepowy cukier waniliowy. Jeśli nie macie domowego – użyjcie po prostu zwykłego cukru lub cukru trzcinowego.
2. W czasie kiedy karmel się robi, wymieszaj mleko i śmietankę oraz zmiksuj truskawki w blenderze na gładki mus.
3. Gdy cukier się upłynni, na patelnię wlej mleko ze śmietanką. Mieszaj aż cały karmel się rozpuści. Potrwa to 2-3 min.
4. Do gorącej mieszaniny dodaj łyżeczkę agaru, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Rozlej mieszaninę do wypłukanych zimną wodą naczyń (np. szklanych słoiczków). Wstaw do zamrażarki.
5. W tym czasie przygotuj warstwę truskawkową: zmiksowane truskawki przełóż do rondelka, doprowadź do wrzenia, dodaj 1 łyżeczkę agaru, dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę.
6. Masę truskawkową wylej na wierzch masy mlecznej (przez kilka minut w zamrażarce powinna już lekko zgęstnieć).
7. Wstaw deser do lodówki na ok. pół godziny – po tym czasie powinien być już całkiem zastygnięty. Możesz jeść go prosto z naczynia. Ja wykroiłam go nożem i położyłam na talerzyku.
8. Deser podawaj z owocami, sosami owocowymi lub polewą karmelową.

Deser z galaretką truskawkową to fajna propozycja w letnim menu dla całej rodziny 🙂

Więcej przepisów na dania z dodatkiem truskawek znajdziecie tutaj!

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mojego bloga Mela Niedziela oraz na fanpage.

deser mleczny6