Karkade wywodzi się ze Starożytnego Egiptu. Ten rubinowoczerwony napój z hibiskusa pito podczas specjalnych okazji. Traktowano go również jak lekarstwo na wiele dolegliwości.
Hibiskusowa herbatka jest popularna w Egipcie do dziś. Wznosi się nią toasty np. podczas wesel. Tradycyjny przepis zakłada dodanie do naparu z hibiskusa takiej ilości cukru jaka jest się w stanie w niej rozpuścić. Napój przypomina wtedy syrop czy nalewkę. Ja proponuję nieco lżejszą i zdrowszą wersję: z użyciem naturalnego, dobrej jakości miodu (o delikatnym smaku, np. lipowego czy nawłociowego).
Napój z hibiskusa ma piękny czerwony kolor – można go używać jako barwnika kremów, napojów czy ciast.
Herbatka jest też świetną bazą do koktajli czy alkoholowego ponczu (w wersji zimowej – z przyprawami korzennymi, latem – z miętą i lodem).
Poza przyjemnym kwaskowo-owocowym smakiem i intensywną barwą, napój z hibiskusa jest bogaty w witaminę C – stanowi świetne zimowe uzupełnienie zdrowej diety.
Uwaga: w przypadku ciąży lub niskiego ciśnienia nie należy spożywać napoju z hibiskusa w nadmiarze: może powodować obniżenie ciśnienia i skurcze macicy.
Przepis:
2 łyżki suszu z hibiskusa
1/2 l gorącej wody
2 łyżki dobrego miodu (lub więcej jeśli lubisz słodkie)
Przygotowanie:
- Susz zalej wodą i zaparzaj przez kilka minut. Im dłużej parzysz tym napój będzie kwaśniejszy i bardziej czerwony.
- Gdy napar lekko ostygnie, dodaj miód. Wymieszaj. Pij na zdrowie!
Zobacz również:
Brak komentarzy