Karkade wywodzi się ze Starożytnego Egiptu. Ten rubinowoczerwony napój z hibiskusa pito podczas specjalnych okazji. Traktowano go również jak lekarstwo na wiele dolegliwości.

Hibiskusowa herbatka jest popularna w Egipcie do dziś. Wznosi się nią toasty np. podczas wesel. Tradycyjny przepis zakłada dodanie do naparu z hibiskusa takiej ilości cukru jaka jest się w stanie w niej rozpuścić. Napój przypomina wtedy syrop czy nalewkę. Ja proponuję nieco lżejszą i zdrowszą wersję: z użyciem naturalnego, dobrej jakości miodu (o delikatnym smaku, np. lipowego czy nawłociowego).

Napój z hibiskusa ma piękny czerwony kolor – można go używać jako barwnika kremów, napojów czy ciast.

Herbatka jest też świetną bazą do koktajli czy alkoholowego ponczu (w wersji zimowej – z przyprawami korzennymi, latem – z miętą i lodem).

Poza przyjemnym kwaskowo-owocowym smakiem i intensywną barwą, napój z hibiskusa jest bogaty w witaminę C – stanowi świetne zimowe uzupełnienie zdrowej diety.

Uwaga: w przypadku ciąży lub niskiego ciśnienia nie należy spożywać napoju z hibiskusa w nadmiarze: może powodować obniżenie ciśnienia i skurcze macicy.

Przepis:

2 łyżki suszu z hibiskusa

1/2 l gorącej wody

2 łyżki dobrego miodu (lub więcej jeśli lubisz słodkie)

Przygotowanie:

  1. Susz zalej wodą i zaparzaj przez kilka minut. Im dłużej parzysz tym napój będzie kwaśniejszy i bardziej czerwony.
  2. Gdy napar lekko ostygnie, dodaj miód. Wymieszaj. Pij na zdrowie!

Zobacz również:

Domowe pastylki na gardło

Domowy syrop na przeziębienie

Zadbaj o odporność naturalnie