O ketchupie ze sklepu można powiedzieć jedno – nie ma na rynku produktu o naprawdę dobrym składzie. Oprócz sporej zawartości cukru, do ketchupu dodaje się skrobię modyfikowaną, słodziki, aromaty, ekstrakty czy konserwanty.
Jeśli Twoje dziecko też uwielbia ketchup, po prostu nie masz wyjścia – musisz zrobić go sama 🙂 Dzięki temu unikniesz zbędnej chemii w jedzeniu i zjesz pełnowartościowy produkt.
Lubię ketchup z dodatkiem cukinii – jest delikatny, ale aromatyczny. Konsystencją i smakiem przypomina ten kupny, co może być ważne jeśli zechcecie karmić nim dzieci 🙂
Składniki:
1 i 1/2 kg cukinii
1/2 kg przecieru pomidorowego/koncentratu pomidorowego
1.2 kg cebuli
2 łyżki soli
3/4 szkl. brązowego cukru
1/3 szkl. octu
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i również ścieramy. Wrzucamy do garnka, dosypujemy sól, mieszamy, odstawiamy na jakiś czas (nawet kilka godzin).
- Warzywa gotujemy aż się rozpadną. Dodajemy cukier i ocet, znowu gotujemy (ok. 20 minut).
- Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy; gotujemy często mieszając, kolejne 20 minut.
- Ketchup blendujemy na gładko, przekładamy do czystych, suchych słoiczków, pasteryzujemy 20 minut.
Ketchup świetnie smakuje jako dodatek do pizzy, kanapek czy burgerów, ale można go również podać w formie sosu na ciepło: podsmaż ulubione warzywa, zalej ketchupem, wymieszaj. Podawaj z brązowym ryżem. Pycha!
Spróbuj również:
3 nieoczywiste przepisy na potrawy z ogórkami
3 przepisy na lemoniadę (nie tylko cytryna!)
Brak komentarzy