O ketchupie ze sklepu można powiedzieć jedno – nie ma na rynku produktu o naprawdę dobrym składzie. Oprócz sporej zawartości cukru, do ketchupu dodaje się skrobię modyfikowaną, słodziki, aromaty, ekstrakty czy konserwanty.

Jeśli Twoje dziecko też uwielbia ketchup, po prostu nie masz wyjścia – musisz zrobić go sama 🙂 Dzięki temu unikniesz zbędnej chemii w jedzeniu i zjesz pełnowartościowy produkt.

Lubię ketchup z dodatkiem cukinii – jest delikatny, ale aromatyczny. Konsystencją i smakiem przypomina ten kupny, co może być ważne jeśli zechcecie karmić nim dzieci 🙂

Składniki:

1 i 1/2 kg cukinii

1/2 kg przecieru pomidorowego/koncentratu pomidorowego

1.2 kg cebuli

2 łyżki soli

3/4 szkl. brązowego cukru

1/3 szkl. octu

1 łyżeczka pieprzu

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i również ścieramy. Wrzucamy do garnka, dosypujemy sól, mieszamy, odstawiamy na jakiś czas (nawet kilka godzin).
  2. Warzywa gotujemy aż się rozpadną. Dodajemy cukier i ocet, znowu gotujemy (ok. 20 minut).
  3. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy; gotujemy często mieszając, kolejne 20 minut.
  4. Ketchup blendujemy na gładko, przekładamy do czystych, suchych słoiczków, pasteryzujemy 20 minut.
Ketchup świetnie smakuje jako dodatek do pizzy, kanapek czy burgerów, ale można go również podać w formie sosu na ciepło: podsmaż ulubione warzywa, zalej ketchupem, wymieszaj. Podawaj z brązowym ryżem. Pycha!

Spróbuj również:

3 nieoczywiste przepisy na potrawy z ogórkami

3 przepisy na fit domowe lody

3 przepisy na lemoniadę (nie tylko cytryna!)