Ten przepis jest dla osób, które ciągle szukają zastępników sklepowego sztucznego, pieczywa, a pieczenie własnego chleba trochę ich przerasta. Placuszki smażone na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu można zjeść z ulubionym dipem, dżemem, owocami lub użyć ich do zrobienia kanapek. A że składają się z kilku łatwo dostępnych, tanich składników i nie wymagają kulinarnej ekwilibrystyki, są w zasięgu nawet najbardziej nieudolnej pani (lub pana!) domu 🙂
Oczywiście mąka pszenna i “ten straszny gluten” jest ostatnio przedmiotem krytyki, ale nie dajmy się zwariować, gdyż prawdziwą nietolerancję glutenu ma tylko niewielki odsetek społeczeństwa.
Jeśli interesuje Was ten temat, posłuchajcie wypowiedzi naszej dietetyczki Ludmiły Podgórskiej, która nie tylko wyjaśnia, o co chodzi z glutenem, ale również wskazuje absurdy nowej mody jedzeniowej (klik).

Składniki:
1 szklanka zsiadłego mleka
mąka – ok. 1/2 kg – w zależności od konsystencji mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
garść pełnoziarnistej mąki żytniej – niekoniecznie

Przygotowanie:
1. Mleko wlać do dużej miski i wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem/sodą i solą, cały czas mieszając. Mąki należy dodać tyle, aby powstało miękkie, nieco lepkie ciasto. U mnie wyszło ok. 1/2 kg.
2. Blat wysypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Wycinać szklanką placki.
3. Rozgrzać suchą patelnię, wsypać mąkę żytnią pełnoziarnistą. Jeśli nie macie akurat takiej, użyjcie zwykłej, pszennej.
4. Układać placki na gorącej, posypanej mąką patelni, smażyć z każdej strony aż się ładnie przypieką i zbrązowieją (ok. 7 minut z każdej strony).
5. Najlepiej smakują na ciepło, z ziołowym masłem lub konfiturą.