Czy Wasze dzieci też domagają się lodów codziennie? Mamy dobrą wiadomość! Domowe lody z naszych przepisów można jeść i jeść! Poleca Mela Niedziela.

Do przygotowania poniższych przepisów będziesz potrzebować kilku zdrowych składników dostępnych w każdym większym sklepie oraz sylikonowych foremek do lodów z patyczkami. Jeśli nie masz foremek, możesz użyć zwykłych kubeczków po jogurcie i patyczków po kupnych lodach lub małych łyżeczek deserowych.

ZDROWE DOMOWE LODY CZEKOLADOWE

Kremowe, aksamitne lody bez mleka i śmietanki? Proszę bardzo! Zdrowe lody czekoladowe przypadną do gustu małym i dużym łasuchom.

Składniki:

2 dojrzałe banany

1 szkl. miękkich daktyli

1/2 szkl. mleka roślinnego

3-4 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (na gładką masę) i przełożyć do foremek na lody. Wbić patyczki. Zamrozić.
WODNE DOMOWE LODY Z OWOCAMI

Efektowny, naturalny sorbet? Lody na bazie wody kokosowej to propozycja bardzo-fit – mogą sobie na nie pozwolić nawet Ci, którzy obecnie są na diecie.

Składniki:

2 szkl. wody kokosowej lub aloesowej

dowolne owoce (pokrojone lub w całości)

1 łyżka słodzika – opcjonalnie (ja nie potrzebuję dosładzać)

Przygotowanie:

  1. Foremki napełnić owocami. Użyj owoców w kilku kolorach – lody będą się ładnie prezentowały.
  2. Zalać owoce wodą kokosową lub aloesową, włożyć patyczki. Zamrozić.
DOMOWE LODY KOKOSOWE Z CHIA I TRUSKAWKAMI

Lodowy pudding chia z musem truskawkowym – najlepsze na lato!

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego (gęstego)

100 ml. dowolnego mleka roślinnego

4 łyżki nasion chia

1 łyżka dowolnego słodzika (u mnie syrop z agawy)

szklanka truskawek (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe, mleko roślinne i nasiona chia dokładnie wymieszać – tak by nie było grudek.
  2. Truskawki zmiksować.
  3. Na dno foremek włożyć po dwie łyżki musu truskawkowego, całość dopełnić puddingiem chia. Zamrozić.

A jeśli wolisz lody na bazie mleka krowiego zajrzyj tutaj i tutaj

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w naszym DZIALE DIETA.

Autorką przepisów jest blogerka kulinarna Mela Niedziela